Mærsk-aktie uafhængig af Søderberg-image

Den detroniserede topchef i A.P. Møller - Mærsk har det bedste image blandt ligemænd. Ikke desto mindre tordner aktien frem på trods af ledelseskrise og Søderbergs førtidspensionering.

Påstanden om, at topcheferne er guld værd for aktionærerne, står for skud - i hvert fald i A.P. Møller - Mærsk.

For en måned siden rystede A.P. Møller-bestyrelsen dansk erhvervsliv og det internationale rederimiljø med meddelelsen om, at gruppens topchef igennem 14 år, skibsreder Jess Søderberg, sendes på pension før tid. Og samtidig blev der rykket så gevaldigt rundt på topposterne, at to af de mest erfarne i skibsrederkredsen - Knud E. Stubkjær og Tommy Thomsen - også blev presset ud.

Lige siden er aktiekursen steget kraftigt. A.P. Møllers B-aktier er således tordnet op fra kurs 66.000 til mere end kurs 74.000. En stigning på 12 procent – og dermed en merværdi til selskabets omkring 40.000 aktionærer på rundt regnet 35 mia. kr. på blot en måned. Det hører selvfølgelig med, at fragtraterne på det seneste er steget, men meget tyder på, at aktiemarkedet ikke har de samme høje tanker om topchefen, som topchefgruppen selv.

Aktieanalytikere har da også sjældent i deres lange og dybtgående analyser ofret særlig megen research og omtale af topchefens vigtighed for det pågældende selskab.

Kontant dom
I den seneste imagemåling i Berlingske Nyhedsmagasin ligger således Jess Søderberg helt i top. Det skal understreges, at denne imagemåling baserer sig på andre lederes vurderinger af hinanden. 79 procent af de adspurgte mente, at Jess Søderberg som person trækker virksomhedens image op. Og dermed distancerer han både Novo Nordisks Lars Rebien Sørensen, Danske Banks Peter Straarup, Trygs Stine Bosse og sågar vennen Flemming »Don Ø« Østergaard fra Parken. Image og aktiekursudvikling plejer ellers ofte at følges ad.

Denne imagemåling er foretaget på et tidspunkt, hvor de adspurgte havde kendskab til, at 2006 blev et skidt år for A.P. Møller med det store tab på 3,4 mia. kr. i containerforretningen.

Med til paradokset om Jess Søderberg hører også, at netop analytikerkorpset som oftest har været meget positiv på A.P. Møller-aktien selv i tider med nedture og ledelseskriser i tiltro til, at Søderberg & Co, nok skulle ordne problemerne.

Ser man på det med historiske øjne, kunne man have forventet, at aktiemarkedet ville blive skrækslagne ved, at topchefen igennem så mange år nu lempes ud ad bagdøren.

Siden Jess Søderberg overtog seniorstolen på Esplanaden i 1993 har den samlede børsværdi af A.P. Møller - Mærsk udviklet sig eksplosivt. Udregnet på månedsbasis er der i gennemsnit, måned for måned, lagt over en mia. kr. til børsværdien fra 1993 og frem til 2007.

Men aktiemarkedets dom er kontant: Selv de bedste topchefer er undværlige.