Ledere skal være nysgerrige på deres misundelse

Som leder må man acceptere, at man i sin karriere nogle gange bliver valgt til og andre gange valgt fra.

Kommunikationschefen Jonas følte sig i sidste uges dilemma på business.dk forbigået, da hans mangeårige lederkollega og salgschef Claus blev forfremmet til direktør. Nu er Claus hans overordnede, og Jonas er dybt misundelig. Han er i tvivl om, hvorvidt den bitterhed, han føler, forhindrer ham i at blive i sit job.

- Alle med en lederkarriere vil opleve både at blive valgt til og valgt fra. Det er et vilkår, og selvom misundelse og skuffelse er meget stærke følelser, må man agere professionelt, siger ledelsesrådgiver hos Lederne Trine Dilèng.

Jonas er ung, ambitiøs og målrettet, og det er muligvis første gang i hans arbejdsliv, at han møder modstand, påpeger ledelsesrådgiveren.

- Der kan være mange årsager til, at den øverste ledelse har valgt at forfremme kollegaen i stedet for ham. Måske skal der i fremtiden strategisk lægges mere vægt på salg, måske er der fokuseret på nogle helt specifikke lederegenskaber, som Jonas ikke besidder, siger Trine Dilèng.

Hun mener, at det selvfølgelig kan være fornuftigt at tale med en udefrakommende om misundelsen, men det er faktisk en anden løsningsmulighed, hun anbefaler:

- Jeg anbefaler løsning nummer 3, hvor Jonas giver sig selv en tidsfrist på tre måneder. Hvis hans misundelse fortsætter og går ud over samarbejdet, kan han selvfølgelig ikke fortsætte i sit job. Men frem til tidsfristen udløb skal han give sig selv lov til at være åben overfor muligheder i de nye forandringer og være nysgerrig på sin misundelse, siger ledelsesrådgiveren.

Hun forklarer, at man kan lære meget af at reflektere over sin følelse af misundelse.

- Misundelsen fortæller ofte noget om, hvad man virkelig brænder for. I det her tilfælde kan misundelsen være med til at gøre Jonas bevidst om sine værdier og dermed blive et pejlemærke for hans fremtidige valg, siger Trine Dilèng.