Lars Larsen har puttet 250 mio. kr. i golfturnering

Milliardæren Lars Larsen har spændt et økonomisk sikkerhedsnet ud under golfturneringen Made in Denmark. Umiddelbart af kærlighed til golfsporten, men også for at få sat Nordjylland på verdenskortet.

Puttekongen fra Himmerland misser et put, der blev for kort i match med Thomas Bjørn. Lars Larsen har ellers slået et stort brød op ved at investere 150 mio. kr. og yderligere en garanti på 100 mio. for at få den attraktive Europa Tour til Danmark de næste tre år. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er drømme, der forbliver drømme, og så er der drømme, der bliver til virkelighed. Larsens drøm bliver nu til virkelighed.

Larsen er så pæredansk, som navnet antyder, dog med den ikke uvæsentlige detalje, at Larsen er milliardær mange gange. Ofte er det nu engang lidt lettere at bringe en drøm til virkelighed, hvis man har rigeligt med penge på bogen. Og ja, det er Lars Larsen, vi her har med at gøre. Godfather i Jysk-imperiet, men i sit 65. år stadig en drømmer.

»Jeg har jo haft denne drøm i seks-otte år og arbejdet aktivt på den i mere end tre år. Det er fantastisk, at vi nu med Made in Denmark kan bringe Danmark på verdenskortet igen.«

Larsens verdenskort i den forbindelse er golfens vedenskort. Om halvanden uge – 14.-17. august – lægger Backtee Course på Himmerland Golf & Spar Resort fairway og green til en weekend med det ypperste inden for golfen. Den rejsende PGA European Tour slår et smut forbi det nordjyske, og golfeliten med en vis Thomas Bjørn i spidsen skal slå og putte om en samlet præmiesum på ti mio. kroner.

Golfanlægget i Himmerland, der ligger mellem Hobro i syd, Løgstør i Nord og med Aalborg som det store regionale trækplaster, ventes at få over 70.000 besøgende over de fire dage. Det kræver års planlægning, en gennemtænkt logistik, 1.000 frivillige og – en voldsom stor pengepung. Et projekt, man ikke skal gå ind i for at tjene penge, men et projekt, der skal ses i et noget større billede, og som derfor har behov for en finansiel donor som golffanatikeren Lars Larsen.

Spørger man Lars Larsen, hvad milliardkoncernen Jysk får ud af at sponsorere en golfturnering, lyder svaret:

»Det skal slet ikke ses i den relation. Golfturneringen er et særskilt engagement, som ikke har noget med Jysk at gøre. Jeg håber meget på, at vi med så stor en turnering, som bliver bragt ud i verden via TV og andre medier, kan sætte fokus på Nordjylland og Danmark som et attraktivt ferieland for golfturister. Jeg er pæredansk og vil gerne bringe flere turister og noget aktivitet til landet, ikke mindst til det nordjyske.«

»Jeg synes, at vi kan være stolte over i dag at have så mange danske spillere med i denne turnering (ti spillere), og derfor skal vi selvfølgelig også igen have placeret Danmark som golfland på det verdenskort.«

Sidst, europaturneringen i golf var forbi Danmark, var i 2003 med Nordic Open på Simons Golfklub i Nordsjælland. Det gik ikke særlig godt. Selskabet bag den turnering gik konkurs, og det har selvfølgelig kostet på imaget for dansk golf og fået danske sponsorer til at være mere varsomme med at lægge de helt afgørende millioner, for at et sådant projekt skal kunne afvikles.

Med den erfaring i bagagen kaster Europa Touren, som er ejet af de professionelle golfspillere, sig ikke igen hovedkulds ud i et projekt i Danmark. Men en kombination af ihærdighed, personer og penge har igen åbnet for Danmark som destination for Europa Touren.

Da Lars Larsen for disse seks-otte år siden tumlede med drømmerierne om en ny, international turnering var der – ud over pengene – også andre ting på hans side. Timingen var god, som Lars Larsen selv udtrykker det med henvisning til, at der var »plads« i kalenderen til en ny omgang elitegolf i Danmark. Men endnu vigtigere måske er det, at netværket ind i Europa Tour-systemet har været noget nær ideelt.

Langt oppe i det hierarki sidder nemlig Danmarks bedste golfspiller igennem tiderne, Thomas Bjørn. Han er formand for spillerne og formand for Europa Tourens turneringsudvalg. Thomas Bjørn er en mand, man lytter til i den organisation. Thomas Bjørns hjemmebane er godt nok Silkeborg, men når en mand som Lars Larsen byder ind, behøver Thomas Bjørn ikke særlige garantier for at gå videre med ideen til et stop på touren i Danmark. Lars Larsen kunne således gå direkte til Europa Tourens domicil i London, lægge en ansøgning ind og så ellers banke på døren i London med sit meget konkrete projekt i Himmerland Golf og med Aalborg som »hovedby« for turneringen. Både Aalborg Kommune og Region Nord spytter da også begge nogle millioner kroner i arrangementet.

Lars Larsen fortæller på sin typiske, jysk-drævende facon om mødet med golfens elite i London.

»De vil selvfølgelig have sikkerhed for præmiesummen over tre år, og så vil de have sikkerhed for, at turneringen ikke giver imagetab. Derfor forlangte de en bankgaranti på 100 mio. kr. Jeg lod forstå, at en bankgaranti i disse finanskrisetider måske ikke var så meget værd og spurgte så, om det ikke ville være bedre med en Jysk-garanti.«

Det forlyder ikke, om de høje herrer i London forstod denne joke.

Larsen havde dog en bankgaranti på de 100 mio. kr. med i lommen, og herefter begyndte det at gå stærkt. Ledere fra Europa Touren kom en tur til Himmerland for at besigtige banen og omgivelserne.

Det har ført til, at Lars Larsen har brugt ekstra 100-150 mio. kr. på at forbedre banen og faciliteterne, og det har selvsagt efterladt sig grimme spor i det seneste årsregnskab for 2012/13 for Himmerland Golf & Spa Resort, der blev afsluttet 31. august 2013. Et underskud på 133 mio. kr. og en negativ egenkapital på 80 mio. kr. ville under normale omstændigheder få enhver revisor til at blafre med en række knaldrøde advarselsflag, men med en selvskyldnerkaution fra moderen, Jysk Holding, i ryggen kan kreditorerne i golfselskabet tage det helt roligt. Der er en pengekasse til at betale regningerne, uanset hvordan det går.

Lars Larsen lægger ikke skjul på, at det er svært at drive en overskudsgivende golfklub-forretning i dag, og at det har været hundedyrt at gøre det hele klar til at blive godkendt som Europa Tour-bane. Derfor »renser« han nu Himmerland Golf & Spa-regnskabet, afskriver gælden og skal så håbe på et afkast et sted ude i fremtiden.

»Jeg vil ikke lade det gå konkurs, og derfor kommer det nu til at hvile på et helt andet økonomisk fundament.«

»Men nu skal ledelsen så saftsuseme også levere,« som Lars Larsen bramfrit udtrykker det.

Præcis, hvor meget der afskrives, og hvilket økonomisk fundament golfcenteret i Himmerland kommer til at hvile på i fremtiden vil fremgå af det regnskab, der afsluttes med udgangen af august 2014.

Præcis, hvad golf- og resortcenteret og den store Tour-turnering samlet set koster eller kommer til at koste Dyne-Larsen, ved han kun selv. Men et godt gæt er nok, at vi taler om et beløb et sted imellem 100 og 200 mio. kr. Det er selvfølgelig ikke tanken, at den 100 mio. kr. store garanti over for Europa Touren skal bringes i anvendelse. Turneringen i Danmark skal hvile i sig selv, og foreløbig synes den overvældende interesse fra både sponsorer og tilskuere at give et berettiget håb om, at touren på dansk grund er kommet for at blive.

Larsen selv er en dedikeret golfspiller. Golfhandicappet (jo lavere, jo bedre) har været encifret, siger han, men i dag lyder det på 19,6. Om han så også spiller op til dette handicap er en sag mellem Larsen og hans golfkøller. Som så mange andre golfspillere kniber det med at få tiden til at træne og øve sig på de helt rigtige slag.

»Jeg har aldrig lært det, aldrig lært teknikken. Når jeg spiller golf, er det lige på fra første tee, og så hamrer jeg ud. I klubben driller de mig med, at jeg end ikke ved, hvor driving range (øvebanen) ligger. Min hemmelighed er ikke det store drive, eller spillet på fairway. Jeg er puttekonge (de sidste slag på green for at få bolden i hul, red.).«

Larsen får sin drøm opfyldt. Det kan risikere at koste lidt af Larsens private formue, men bliver det en succes, kan Larsen håbe at slå to fluer med ét smæk. Golfeliten flokkes om hans egen golfklub, og Nordjylland som golf- og turistland bliver markedsført over den ganske verden. Man kunne mistænke Lars Larsen for at tage den franske poet Victor Hugos sætning til sig:

»Undgå at drømme små drømme. De fratager dig gejsten til at ville handle.«