Kvinder i DSBs bestyrelse mangler erfaring

Kvinder udgør halvdelen af DSBs bestyrelse. Men to af DSBs tre kvindelige medlemmer er eksempler på, at DSB har måttet et stykke ned under topniveau, da der skulle findes kvinder til bestyrelsen, vurderer ekspert.

DSBs bestyrelse har tre kvindelige medlemmer, men de to af dem savner topledererfaring. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kriseramte DSB skiller sig ud blandt statens store selskaber med en usædvanlig stor andel af kvinder i bestyrelsen. Tre ud af seks bestyrelsesmedlemmer er kvinder, og DSB giver baghjul til det store gennemsnit af statslige selskaber, som har en kvindekvote i deres bestyrelser på mindre end 20 pct. 

 DSB er dermed blandt de få statslige aktieselskaber, der lever op til ligestillingslovens regler om, at selskaberne bør have en afbalanceret sammensætning af kvinder og mænd, viser en opgørelse fra Komitéen for god Selskabsledelse. Statsbanerne har endog en kvinde, tidligere forsikringsdirektør Annette Sadolin, som næstformand. 

Men hvis det er godt for virksomhederne at have flere kvinder i bestyrelsen – hvorfor går det så skidt for DSB, som er ramt af skandaler om privatisering, dyre IC4-tog, som ikke kan køre, utilfredse ansatte og kunder samt hyppig udskiftning i topledelsen? 

Ingen effekt

CBS-professor Caspar Rose har undersøgt effekten af kvinder i bestyrelser i Norden og Tyskland. Undersøgelsen, som er på vej ud i internationale tidsskrifter, demonstrerer, at der ingen effekt kan spores på virksomhedernes bundlinje, hvad enten de har kvinder i bestyrelsen eller ej: 

»Så nej, skylden for DSBs dårligdomme kan ikke lægges på de tre kvindelige bestyrelsesmedlemmer. Det, at de er kvinder, har i sig selv ingen som helst betydning. De konsulent­rapporter, som viser, at kvinder tilfører noget specielt til virksomheden, er ikke valide,« siger Caspar Rose. 

CBS-professoren anerkender til gengæld en undersøgelse fra det velestimerede amerikanske universitet Ross School of Business, som viser, at det er gået dårligt i de norske virksomheder, som er blevet tvunget til at erstattet 40 pct. af deres mandlige bestyrelsesmedlemmer med kvinder. 

Kvinder er mindre kvalificerede 

»Det er ikke fordi, de nye medlemmer er kvinder, men fordi der er mangel på kvinder med topledererfaring, og kvinderne er mindre kvalificerede og erfarne end de mænd, de har erstattet,« forklarer Caspar Rose. 

Han peger på, at to af de tre kvinder i DSBs bestyrelse, ligesom det gælder i mange norske virksomheder, ikke hører til de tungeste profiler. De tre kvindelige medlemmer er Annette Sadolin, som har en fortid som adm. direktør i forsikringsselskabet Swiss Re med en egenkapital, der i hendes regeringstid taltes i milliarder. Så er der Lilian Mogensen, som er ansvarlig for HR og kundeservice i ATP, og endelig Lotte Kjærgaard, som er direktør for Holstebro-virksomheden Creativ Company, der handler med hobbyartikler. Virksomheden har en egenkapital på 14 mio. kroner. 

»Lilian Mogensen repræsenterer for det første ikke toplederniveauet, og hun har heller ikke erfaring fra en stor privat virksomhed. Lotte Kjærgaard er et eksempel på, at DSBs ejer har været et stykke nede i underskoven i dansk erhvervsliv for at finde en kvinde til bestyrelsen,« siger Caspar Rose. 

DSBs tre mandlige bestyrelsesmedlemmer har noget tungere topledererfaring. Formand er tidligere Nordea-topchef Peter Schütze, mens Jens Iwer Petersen, som i en årrække har været adm. direktør i International Transport Danmark, en virksomhed med en egenkapital på 435 mio. kroner, er menigt medlem. Det er også direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen. 

Redaktøren af Nyhedsbrev for Bestyrelser, Morten Langer, har tidligere kritiseret sammensætningen af DSBs bestyrelse. Han mener, at Lotte Kjærgaard fra Creativ Company kan være et eksempel på, at mindre erfarne kvinder får plads i bestyrelserne i store danske virksomheder: 

»Det virker, som om DSBs ejere har været nede i geledderne for at finde kvindelige bestyrelsesmedlemmer, fordi der er mangel på kvindelige topchefer,« siger Morten Langer.  

»Det vil være en kedelig udvikling, hvis erfarne erhvervsledere i større virksomheders bestyrelser udskiftes med folk fra underskoven i dansk erhvervsliv eller fra lavere ledelsesniveauer. Det vil være dårligt for virksomhederne,« siger han. 

Annette Sadolin sidder foruden DSB i bestyrelsen i den børsnoterede transportgigant DSV. Hverken Lilian Mogensen eller Lotte Kjærgaard har andre tunge bestyrelsesposter i erhvervslivet. Det har ikke været muligt at træffe Lilian Mogensen og Lotte Kjærgaard.