Langt flere kvinder i bestyrelser end hidtil antaget

Kvinder optager mere plads i landets bestyrelseslokaler, end man har troet hidtil. Ekspert er dog bekymret over, at mange sidder der uden ledelseserfaring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der sidder langt flere kvinder i bestyrelserne for danske virksomheder end hidtil antaget.

27 procent af bestyrelsesmedlemmerne i landets 40.000 aktieselskaber er således kvinder, viser en omfattende kortlægning, foretaget af headhunterfirmaet Kjelst Executive Search for Mandag Morgen.

Selvom antallet af kvinder altså ikke udgør halvdelen af bestyrelsesposterne, så overstiger de knap 30 procent alligevel forventningerne markant. Tallet er nemlig dobbelt så højt som hidtil antaget, skriver Mandag Morgen.

Med 27 procent af kvinder i bestyrelseslokalerne er Danmark tæt på at nå den målsætning, som EU-kommissær Viviane Reding har sat som et muligt kvotemål for 2015. Her er barren sat ved 30 procent.

De 30 procent er dog langt fra at blive opfyldt, hvis man udelukkende ser på bestyrelsessammensætningen i landets børsnoterede selskaber. Her er antallet af kvinder begrænset til bare 11,6 procent

Generelt viser analysen fra Mandag Morgen, at danske virksomheder har en stor udfordring, når det gælder kompetencer i de mange bestyrelseslokaler rundt omkring.

Kun fem procent af de omkring 20.000 kvindelige bestyrelsesmedlemmer har således ledelseserfaring på direktørniveau, og det bekymrer eksperter.

De siger, at der er for mange såkaldte tantebestyrelser, hvor ægtefæller eller andre familiemedlemmer har fået plads ved bestyrelsesbordet udelukkende på grund af de familiære bånd.

- Blod står altså meget højt på listen over de vigtigste udvælgelseskriterier, når aktieselskaberne skal

vælge bestyrelsesmedlemmer, siger partner i Kjelst Executive Search, Tau Steffensen, til Mandag Morgen.

Han bliver bakket op af professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School, som er en af landets førende eksperter på området. Han udtrykker bekymring over, at familiebånd kan kvalificere til en plads i en bestyrelse.

- Nogle kan være rigtig dygtige – andre kan være dybt inkompetente. Men deres primære relation er, at de er familiemedlemmer. Netop i økonomiske krisetider skal bestyrelsen træde i karakter, overvåge ledelsen og formulere den rigtige strategi. Der har vi en udfordring, da krisen kan vare flere år og kræve et langt og sejt træk. Og en tantebestyrelse kan ikke give det nødvendige modspil, siger Caspar Rose til Mandag Morgen.