EU kan tvinge kvinder ind i bestyrelseslokalet

Antallet af kvinder i europæiske bestyrelser stiger for langsomt, mener EU-kommissær, der overvejer lovkrav.

EU kommisær for retlige og indre anliggender, Viviane Reding, overvejer et direktiv med et krav om minimum 40 pct. kvinder i bestyrelserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EUs kommissær for retlige og indre anliggender, luxembourgske Viviane Reding, er klar til at skrue bissen på over for børsnoterede, europæiske selskaber, der halter med østrogen-niveauet i bestyrelsen. Antallet af kvinder i bestyrelserne stiger nemlig ikke hurtigt nok for kommissæren, der i dag præsenterer en rapport, der gør status på området.

"Det er ingen hemmelighed, at i de lande, hvor der er lovkrav, er antallet vokset markant. I de lande, hvor det er frivilligt, er fremgangen meget langsom," siger Viviane Reding til den engelske avis The Guardian.

Faktum er, at kun 13,7 pct. af posterne i europæiske bestyrelser er besat af kvinder. Det er en vækst på 1,9 procent siden 2010, men langt fra godt nok, mener kommissæren. Hun overvejer derfor muligheden for et EU-direktiv, der skal stille krav om minimum 40 procent kvinder i bestyrelserne.



I torsdags præsenterede interesseorganisationen European Round Table of Industrialists sammensætningen i 31 større europæiske virksomheder bestyrelser. Resultatet her viste et spænd fra 28,5 procent i Ecazcibasi Group til blot 4 procent i danske A.P. Møller - Mærsk.

Gennemsnitligt set er 16,1 procent af bestyrelsesposterne herhjemme besat af kvinder. Ikke overraskende er antallet langt lavere i Sydeuropa, mens Skandinavien er EUs dukse.



Før det kommer til kvindekvoter, forventer EU-kommissæren dog at arrangere en høring, der skal komme med bud på andre løsningsmodeller. Indtil videre har blot 24 selskaber skrevet under på en frivillig målsætning om at have 40 procent kvinder i bestyrelsen i 2020.

Det er medlemslandenes regeringer, der skal give tommelfingeren opad til et nyt direktiv, før det kan vedtages. Det kræver opbakning fra regeringer svarende til to tredjedele af EUs befolkning. Indtil videre er det dog kun Finland, Østrig og Belgien, der støtter ideen om et lovkrav.