Kvindelige ledere: Vi skal præstere bedre end mændene

Kvindelige ledere føler, at de skal præstere bedre end deres mandelige kolleger. Det viser ny undersøgelse.

Bodil Nordestgaard Ismiris, direktør i Lederne. Kvindelige ledere føler, at de skal præstere bedre end deres mandelige kolleger.   Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto

38 procent. Så mange af de kvindelige ledere har i løbet af karrieren følt, at de har skullet præstere mere end deres mandelige kolleger.

Blot fordi de var kvinder.

Det viser en ny undersøgelse, som organisationen Lederne har lavet, skriver Avisen.dk

10 procent af de 557 adspurgte kvinder i lederstillinger svarer, at de altid skal yde mere end mændene. 28 procent svarer, at de ind imellem har følt det.

Hos Lederne peger direktør Bodil Nordestgaard Ismiris på, at der er flere grunde til, at det forholder sig sådan.

»Der kan være mange årsager til, at kvindelige ledere føler, at de skal præstere mere for at blive anerkendt. Der er jo fordom om, at ledelse passer mere til mænd, og så tænker kvinderne måske ubevidst, at de skal overkompensere for at leve op til kravene,« siger hun til Avisen.dk

Nina Smith er professor og forsker netop i ligestilling i ledelsen på Aarhus Universitet. Hun bekræfter at vi ubevidst mener, at mænd er bedre til at lede end kvinder.

»Forskning viser, at kvindelige ledere ikke har den samme selvtillid end deres mandelige kolleger, fordi den almindelige holdning er, at man skal have mandelige egenskaber for at blive en succesfuld leder,« siger Nina Smtih til Avisen.dk.

Hun forklarer, at det drejer sig om egenskaber som at være risikovillig og have et stærkt konkurrencegen.

Hun peger desuden på, at når man kigger på Danmark med internationale briller, så er vi et meget traditionelt land, når det kommer til ligestilling i ledelsen.

»Flere undersøgelser viser, at Danmark er et meget kønstereotypt land, hvor både mænd og kvinder vægter de mandelige egenskaber højst for en succesfuld leder,« siger Nina Smith til Avisen.dk.

Bodil Nordestgaard Ismiris på, at det kan være de få kvindelige topchefer, der gør, at mange kvinder føler, at de skal yde noget ekstra.

»Der er heller ikke nok rollemodeller for kvindelige ledere i Danmark, fordi de er dårligt repræsenteret i bestyrelser og virksomheders topledelse. Det gør jo helt automatisk, at de mangler nogle at spejle sig i,« siger hun til Avisen.dk.

Den tese nikker Nina Smith genkendende til.

»Når vi ikke har særligt mange kvinder på topposter i erhvervslivet kan de afholde nogle kvinder for at blive ledere,« siger hun til Avisen.dk.