Ingeniørmangel truer virksomheders vækst

Om ti år vil Danmark mangle over 9.000 ingeniører. Det er en trussel mod virksomhedernes økonomisk vækst og skabelsen af nye job, lyder advarslen fra alliancen »Engineer the future«.

»Vi kan stadig godt skaffe nogle af de eftertragtede unge kandidater fra ingeniør-uddannelserne,« fastslår adm. direktør Carsten Toft Boesen.Foto: Niras/Jeppe Carlsen
Læs mere
Fold sammen

En af Danmarks største ingeniør- og rådgivningsvirksomheder Niras er blandt dem, der kæmper med at få besat nøglestillinger med danske ingeniører.

»Vi har brug for stærke og erfarne specialister og eksperter inden for de klassiske ingeniør­discipliner inden for anlæg, forsyning og byggeri og ikke mindst projektledere til større og store projekter. Det er der stor mangel på i Danmark,« siger administrerende direktør Carsten Toft Boesen fra Niras.

Manglen på ingeniører og andre højt­uddannede med tekniske og naturvidenskabelige uddannelser er et alvorligt problem i en lang række sektorer. Det truer direkte virksomhedernes økonomiske vækst og skabelsen af nye arbejdspladser i Danmark, hvis virksomhederne må sige nej til ordrer.

Sådan lyder advarslen fra alliancen »Engineer the future«. Alliancen er en sammenslutning af over 40 partnere, blandt dem Dansk Industri, Ingeniørforeningen IDA, Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI.

Engineer the future har udarbejdet en alarmerende prognose, der viser, at der i 2025 kommer til at mangle 9.300 ingeniører, fordi der herhjemme bliver uddannet alt for få i forhold til arbejdsmarkedets behov.

Selv om danske universiteter, herunder DTU og Aalborg Universitet, og andre ingeniørskoler år efter år udklækker flere og flere ingeniører, fortæller prognosen tydeligt, at man i mange år fremover langtfra kan følge med efterspørgslen.

Niras, der i 2014 omsatte for næsten 1,3 mia. kroner, er i tæt dialog med de danske ingeniøruddannelser for at kunne plukke gode, unge nye ingeniører og give dem chancen for at få gang med karrieren.

»Vi kan stadig godt skaffe nogle af de eftertragtede unge kandidater fra ingeniør-uddannelserne,« fastslår adm. direktør Carsten Toft Boesen.

Hold på de ældre

I Ingeniørforeningen IDA opfordrer Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd, også virksomhederne til at satse mere på kandidater fra danske ingeniøruddannelser. Han anbefaler også virksomheder at holde på ældre medarbejdere, f.eks. ved at tage hensyn til seniorernes alder og f.eks. give dem gunstige arbejdsvilkår. Det kan være i form nedsat tid og specialopgaver.

»Ingen bliver udslidt af at bruge hovedet. Ingeniører kan arbejde længe, også efter at de er fyldt 70 år. Det gør mange af vore medlemmer,« siger Morten Thiessen.