Danmark er tæt på at løbe tør for ingeniører

Danmark mangler ingeniører som aldrig før og har behov for mindst 1.000 ingeniører om året fremover. Vølund har svært ved at skaffe arbejdskraft og har i denne uge åbnet en kontor i Slovakiet, hvor der ansættes østeuropæiske ingeniører.

Sidste år steg lønningerne for ingeniører i gennemsnit med omkring fire procent, oplyser ingeniørernes fagforening, Ingeniør-foreningen IDA. Arkivfoto ffra Siemens, der tidligere har klaget over manglen på kvalificeret arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er ved at løbe tør for danske ingeniører. Når Vølund i denne tid rekrutterer specialiserede ingeniører, kommer de fleste fra udlandet.

Den ekspanderende virksomhed har i lighed med en række andre virksomheder svært ved at skaffe nok nye medarbejdere herhjemme.

»Det er en stor udfordring for os, at vi efterhånden ikke kan få flere ingeniører i Danmark. Derfor lægger vi mere og mere arbejde ud til udenlandske underentreprenører. Vølund beskæftiger allerede mange ingeniører i Spanien og Italien og vil ansætte 25 slovakiske ingeniører til at løse designopgaver i et datterselskab i Slovakiet, der åbnede 1. september,« siger administrerende direktør John Veje Olesen.

Alt efter temperament og ståsted kan man se ingeniørmangel som en stor udfordring eller glæde sig over, at Danmark er tæt på at løbe tør for arbejdskraft på det felt.

Lønfest

Er du ingeniør, er det godt, for der er masser af job til god løn at vælge imellem. F.eks. får en it-, anlægs-, bygge-, elektro- og maskiningeniør mellem 35.000 og 70.000 kr. om måneden. Der er indledt en lønfest blandt ingeniørerne. Sidste år steg lønningerne i gennemsnit med omkring fire procent, oplyser ingeniørernes fagforening, Ingeniør-foreningen IDA.

Dansk erhvervsliv har længe advaret mod mangel på højtuddannet og specialiseret arbejdskraft. Ledigheden blandt danske ingeniører er så lav, at det i den grad for virksomhederne kniber med at rekruttere ingeniører til bl.a. nøglepositioner som projektledere og eksperter. Medmindre virksomhederne lokker med en klækkelig løn.

100.000 ingeniører i job

Omkring 100.000 ingeniører er i beskæftigelse herhjemme. Ifølge IDA er der behov for mindst 1.000 flere ingeniører årligt i de kommende år for at klare efterspørgslen.

En prognose fra alliancen »Engineer the future« fortæller, at Danmark i 2025 vil mangle 13.500 ingeniører og cand.scient.’er. Alliancen består af en række partnere, herunder Ingeniørforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, og Dansk Industri, DI.

Både Morten Thiessen, formand for Ansattes Råd i ingeniørernes forening, og Henrik Garver, formand for Foreningen af Rådgivende Ingeniører peger på Spanien og Italien som oplagte steder at rekruttere kvalificerede ingeniører.

Udlændinge i overtal

Udenlandske ingeniører er i overtal hos de rådgivende ingeniørfirmaer. Branchen har 12.500 ansatte i Danmark og 13.000 ansatte i datterselskaber eller projekter i udlandet. Det gælder især Rambøll, hvor tre fjerdedele af de mere 12.800 ansatte er udenlandske ingeniører, der er ansat i Rambølls mange udenlandske datterselskaber og arbejder på projekter rundt om i verden.

»Generelt har vi ikke noget stort problem med at skaffe medarbejdere til job i Danmark. Vores fordel er, at vi er den førende virksomhed i ingeniør- og rådgivningsbrancen. Det gør det lettere at tiltrække god arbejdskraft end mange andre. Samtidig har vi stor fornøjelse af, at vi får talentfulde og vældigt dygtige ingeniører fra bl.a. Spanien og Irland, der flytter til Danmark og indgår på helt lige fod med danske medarbejdere,« siger koncernøkonomidirektør Michael Rosenvold.

Henrik Garver fra ingeniørforeningen tror, at virksomhedernes stigende rekruttering af udenlandske ingeniører efterhånden vil løse problemerne med ingeniørmangel i Danmark.