Huawei-chef i fuld rotation

Karrusellen drejer i den kinesiske telegigant Huawei, der nu skal drive TDCs danske mobilnet. Chefposten kører på skift mellem tre topchefer, og Eric Xu, der nu har fået stafetten, betragtes som en ferm strateg.

I treenighedens navn er det nu Eric Xu, der regerer det næste halve år i Huawei. Hans styrke er strategien. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Selv hvis vi fejler, vil vi ikke fortryde vores valg, for vi har trådt en ny sti.«

Ren Zhengfei, den snart 69-årige grundlægger af Huawei, lægger ikke skjul på, at Kinas mægtige telegigant har bevæget sig ud i et eksperiment ved at slynge de øverste tøjler i hænderne på hele tre forskellige topchefer.

Trioen har nu siden oktober 2011 kørt i et tempo, hvor hver af dem på skift får bare et halvt år ad gangen til at vise deres værd i førersædet. Og med det seneste skift til den 46-årige Eric Xu er der endnu intet, der tyder på, at eksperimentet ophører og dømmes en fejltagelse.

Da beslutningen om rotationsprincippet blev taget, var den officielle begrundelse, at den traditionelle chefmodel kræver en form for blæksprutte, som har så travlt på så mange forskellige fronter, at det ikke levner tid nok til fordybning eller tanker om fremtiden.


 

Med tre forskellige topchefer på skift – ud over Eric Xu er det Ken Hu og Guo Ping – får hver især mulighed for at spille på netop deres særlige styrker. Og derfor er det en model, der passer til en verden i rivende forandring, lyder logikken.

Officielt træffes beslutninger kollektivt for at skabe »harmoni i diversiteten«, som det hed i sidste års årsberetning, eller med andre ord at undgå, at nogen egenrådigt obstruerer og forhindrer fleksibilitet. Og de tre topchefer bevarer fortsat hver deres særlige ansvarsområder ved siden af, at de også løfter det øverste ansvar.

Men samtidig har konstruktionen pustet til spekulation om, at det ultimative mål stadig er at finde en fremtidig arvtager til Ren Zhengfei – og at rotationsmodellen er et udskilningsløb mellem de tre roterende chefer. De er tilmed jævnaldrende og som en stor del af Huaweis øvrige top i 40-års alderen, hvilket igen syntes at pege på et kommende generationsskifte.

Hertil kommer den udmelding, som grundlæggeren i foråret kom med – om at hans efterfølger absolut ikke skal hentes inden for hans egen families rækker, sådan som det har været tilfældet i mange af Asiens store virksomheder. Og det selv om blandt andet datteren Cathy Meng arbejder som Huaweis finansdirektør og indtil for nylig var tippet som kronprinsesse.

»Huaweis arvtager skal ikke kun have visioner, karakter og ambitioner, men også et godt globalt perspektiv og tæft for at drive forretningen. Mine familiemedlemmer besidder ikke de kvaliteter,« forklarede Ren Zhengfei i foråret i en intern email. Set i det lys bliver det endnu mere interessant at betragte de tre roterende topchefer og fundere over deres respektive evner i et fremtidigt perspektiv.

Eric Xus styrke synes at gå mere i retning af strategi og produktudvikling, mens Ken Hu har beskæftiget sig mere med marketing og salg, og Guo Ping har excelleret i processer og det mere operationelle.

Xu startede hos Huawei i 1993, straks efter at have afsluttet sit ph.d.-studium, og dermed kom han til teknologiganten ikke så længe efter sine to chefkolleger – 1988 og 1990 – hvilket igen betyder, at han som dem har været med næsten lige siden virksomhedens begyndelse i 1987.

Undervejs har han været omkring opgaver som trådløse produkter, strategi & marketing, produktløsninger og revidering af investeringsbeslutninger.

Herunder har han også beskæftiget sig med et af Huaweis væsentligste hovedbrud, nemlig det amerikanske marked, hvor koncernen har haft gevaldige problemer, og USAs Kongres har spændt ben for et større fodfæste.

Når Huawei til stadighed betragtes som en kontroversiel virksomhed, skyldes det anklager om tætte forbindelser til Kinas militær og risikoen for industrispionage og dataovervågning, som bl.a. USA og Australien betragter som så stor en sikkerhedsmæssig risiko, at Huawei er blevet forment adgang til at byde på store teleopgaver eller foretage opkøb.

Huawei afviser til stadighed anklagerne, og de har ikke hindret selskabet i at blive verdens næststørste inden for udstyr til telenet – og dermed en mægtig konkurrent til svenske Ericsson – eller den tredjestørste producent af mobiltelefoner, kun overgået af Apple og Samsung.

Førnævnte Ericsson er også for nylig besejret i Danmark, hvor Huawei er valgt til at drive TDCs danske mobilnet i de næste seks år.

Men USA ser det lige nu ud til, at Huawei har opgivet at erobre.

»Vi er ikke interesseret i det amerikanske marked længere,« bedyrede Eric Xu så sent som i april, med klar antydning af, at Huawei sådan set heller ikke har brug for USA for at fortsætte vokseværket. Foreløbig.

Foreløbig ved ingen altså heller, hvor længe Eric Xu og hans to chefkolleger fortsætter deres treenighed.