TDC lægger mobilnet i kinesiske hænder

Kinesiske Huawei skal de næste seks år drive TDCs mobilnet i Danmark i ny milliardaftale, som sparker svenske Ericsson på porten. Forsvarets Efterretningstjeneste har været involveret i valget af den omstridte leverandør.

TDCs topchef, Carsten Dilling, har haft tæt samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste, før den kinesiske mobilgigant Huawei blev valgt til fremover at stå for TDCs mobilnet i Danmark. Arkivfoto: Jeppe Bøje Nielsen, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bøje Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDC smider sin svenske samarbejdspartner Ericsson på porten og lader den omstridte, kinesiske mobilleverandør Huawei stå for sine mobilnet i Danmark.

Huawei, som hører til blandt verdens største mobilproducenter og er verdens næststørste leverandør af mobiludstyr efter netop Ericsson, skal de næste seks år stå for at drive TDCs mobilnet. Dermed satser TDC på at komme hurtigere ud med sit 4G-/LTE-supermobilnet i hele landet.

Aftalen med Huawei rækker fra 1. marts 2014 og seks år frem, hvor Huawei skal levere udstyr til TDCs mobilnet og stå for selve driften. Aftalen er fire milliarder kroner værd.

Beskyldninger om industrispionage

Huawei er af den amerikanske kongres blevet beskyldt for mulig industrispionage af frygt for, at der i Huaweis udstyr er indbygget såkaldte bagdøre, så kineserne er i stand til at fjernovervåge al mobil- og datatrafik, som går igennem nettene. Australien har direkte forbudt Huawei at give bud på landets kommende, nationale bredbåndsnet, og også i Storbritannien er der rummel om Huawei.

Den amerikanske undersøgelse kunne ikke påvise, at der faktisk fandtes bagdøre i Huaweis udstyr fra routere til mobilmaster, men tvivlen nager fortsat.

Da det i juni kom frem, at TDC forhandlede med Huawei, reagerede politikere på Christiansborg fra Socialdemokraterne til Venstre med rejste parader og afkrævede den ansvarlige minister, dengang erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), garanti for, at man fortsat kunne betragte dansk infrastruktur som tilstrækkeligt sikker. Derfor afventes de politiske reaktioner på den indgåede aftale med spænding.

Samarbejde med efterretningstjenesten

TDCs topchef, Carsten Dilling, siger i en pressemeddelelse, at TDC under hele forhandlingsforløbet har været i tæt dialog med Center for Cybersikkerhed, som hører under Forsvarets Efterretningstjeneste.

»Hver gang vi i TDC indgår aftaler om vores infrastruktur, er det almindelig praksis, at vi involverer de relevante, danske sikkerhedsmyndigheder. Det har vi også gjort i dette tilfælde, og vi har haft en meget intensiv, god og konstruktiv dialog med bl.a. Center for Cybersikkerhed. jeg mener, at vi er kommet i mål med en god og tryg løsning både for vores kunder og for landet,« lyder meldingen fra Carsten Dilling.

Skal spare penge

TDCs nuværende aftale med Ericsson er på 3,5 milliarder kroner. Ericsson har siden 2008 stået for TDCs mobilnet i Danmark, da TDC valgte at udlicitere det hele for at spare penge.

Huawei er allerede inde i varmen hos TDC, da Huawei leverer TDCs europæiske net, og det var med både Ericsson- og Huawei-udstyr, at TDC for tre år siden testede sit 4G-/LTE-supermobilnet forud for åbningen. I dag står Ericsson også for det.

TDC har ikke lagt skjul på, at Huawei er interessant, fordi TDC kan spare penge. Samtidig er TDC presset af sine nordiske konkurrenter, norske Telenor og svensk-finske Telia, som er ved at slå deres mobilnet i Danmark sammen for at skabe det bedst dækkende mobilnet her. Telia er førende i Danmark på det nye og langt hurtigere 4G-/LTE-net, som giver datahastigheder, der er fem-ti gange højere end på dagens 3G-net.

Koncernchef: I mål før tid

TDC har en forpligtelse til at dække landets tyndest befolkede områder med 4G-/LTE-internetforbindelse senest med udgangen af 2015, men med aftalen med Huawei vil det kunne ske før da.

»Aftalen er så ambitiøs, at vi forventer at opfylde vores forpligtelser i god tid før tidsfristen i vores 4G-licens,« siger Carsten Dilling.

I praksis sikrer TDC, at Huaweis driftscenter placeres i Danmark. Huawei flytter nemlig ind på Borups Allé i København, hvor det gamle telefonhus, der i dag rummer TDCs driftscenter for fastnettet, ligger. Det betyder ifølge TDC, at det arbejde, som i dag leveres til TDC fra Rumænien, flyttes tilbage til Danmark.

Til gengæld vil »et antal medarbejdere« fra TDC blive overtaget af Huawei.