Milliardaftale giver solidt fodfæste i Danmark

Huawei vil benytte overtagelsen af TDCs mobilnet til at udbygge sin position i Danmark gennem større smartphonesalg og flere erhvervskontrakter. Op mod 100 skal nyansættes, og et forskningscenter er stadig på tale.

Huaweis direktør for Norden og Baltikum, Kenneth Fredriksen, forventer at skulle ansætte 70-100 ekstra i Danmark ud over de medarbejdere, som Huawei overtager i forbindelse med milliardkontrakten med TDC. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske mobilgigant Huawei etablerer nu et brohoved i Danmark, efter at det lykkedes at slå den svenske konkurrent Ericsson af banen og overtage TDCs danske mobilnet fra marts 2014 og seks år frem i tiden.

»Det er en utrolig milepæl for Huawei, ikke blot i Danmark,« siger Kenneth Fredriksen, direktør for Huawei i Norden og Baltikum, til Berlingske.

Modsat Ericsson har Huawei forpligtet sig til at levere månedlige målinger, som skal påvise, at TDCs net bliver bedre end konkurrenternes, målt på populære telefoner i hele landet. Og skal noget ændres for at ligge bedst, skal Huawei selv gøre det.

»TDC har haft en del krav, og det er en vældigt omfattende kontrakt. Mange vil se TDC som meget krævende. Vi ser det som en mulighed for at udvikle os. Og kontrakten bliver absolut en løftestang på mange områder for os til at komme vældigt tæt på slutbrugeren i Danmark. Dermed kan vi opsnappe tendenser og behov meget tidligere, end hvis vi kun var udstyrsleverandør, og udvikle nye produkter til fordel for os, TDC og kunderne,« siger Huawei-direktøren.

Mere synlig fremover

TDC-kontrakten er fire milliarder kroner værd.

»Det vil være en betydelig del af vor forretning i Danmark de næste seks år, men vi har allerede opnået en god position også på salg af smartphones. I august havde vi en markedsandel i Danmark på 3,8 procent, som gør Danmark til et af de bedste markeder i regionen. Det er vi vældig stolte af, og man vil se en stærkere og stærkere tilstedeværelse af Huawei-mærket fremover, også når vi vil udfordre erhvervsmarkedet i større og større grad,« siger Kenneth Fredriksen, der er nordmand og tidligere har arbejdet for Huaweis ligeledes kinesiske konkurrent, ZTE.

Huawei har udnævnt Europa som hjemmemarked nummer to efter Kina.

»Vi har store vækstambitioner i Europa. Nu er vi 7.000-8.000 ansatte. Om fem år vil antallet være fordoblet. Samtidig vil vi etablere flere forsknings- og udviklingscentre i Europa, hvor det er bedst, og hvor kompetencen er størst. Her er Danmark et vældig interessant marked med meget kompetente mennesker, som ligger langt fremme i brugen af ny teknologi. TDC-kontrakten vil øge bemandingen betragteligt i Danmark, og vi forventer at nyrekruttere 70-100 personer ud over dem, som vi overtager,« siger Huawei-direktøren.

Tillid er afgørende

Han understreger, at Huawei har en stærk position inden for den nye 4G-/LTE-teknologi. Huawei har kontrakter med 93 af 200 kommercielle LTE-net i verden i dag og har for nylig udskiftet og opgraderet Telenors og det Telia-ejede Netcoms net i Norge, sådan som TDCs nu skal.

Huawei har været i søgelyset, fordi nogle mener, at der kan være installeret såkaldte bagdøre i Huaweis – og konkurrenten ZTEs – udstyr, så den kinesiske stat vil kunne fjernaflytte kommunikationen. Derfor har Forsvarets Efterretningstjeneste været koblet tæt på TDC-forhandlingerne, inden kontrakten blev underskrevet.

»Det er lidt uheldigt, at man fokuserer sådan på cybersikkerhed på en lidt for enkel måde. Det er langt mere komplekst end kun at se på udstyrsleverandøren. Derfor er vi i åben dialog med alle, også myndighederne. Men det er en del af hverdagen og virkeligheden, og det må vi håndtere. Vi forholder os til, at kunderne viser os tillid. Vi har kontrakter med 45 af de 50 største globale teleselskaber og lever af tillid. Var vi ikke den tillid værdig, havde vi aldrig opnået, hvad vi har,« siger Kenneth Fredriksen.