Hold fingrene langt væk

Så længe der ikke er konkrete beviser på svindel, skal du overlade det til den årlige revision at opklare eventuelle ulovligheder på arbejdspladsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledelsesrådgiver Michael Uhrenholt er klar i mælet, når han anbefaler løsning nr. 1 på Ugens Dilemma, hvor en mellemleder har mistanke om, at en lederkollega finansierer sit privatforbrug med virksomhedens midler.

I dilemmaet, der ligger til afstemning på Business.dk, vækker det mistanke, at 43-årige Louise, som i nogle år har haft en dårlig privatøkonomi som følge af en skilsmisse, pludselig har fået råd til ny bil og ferie i Thailand. Samtidig arbejder hun ofte over, trækker sig fra det sociale fællesskab og virker kort for hovedet.

»Så længe der kun er tale om en mistanke, vil mit bedste råd være, at lederen skal passe på sig selv. I værste fald kan det vise sig, at man har taget fejl og mistolket nogle signaler. I den situation vil lederen stå i en rigtig grim situation, hvis hun eller han er stået frem med sin mistanke,« siger Michael Uhrenholt.

Michael Uhrenholt opfordrer til, at man overlader ansvaret for opklaringen af eventuel svindel til den årlige revision.

Det kan nemlig gå ud over tilliden og samarbejdet på arbejdspladsen, hvis en leder eller medarbejder begynder at handle på mistanker og fornemmelser. Og man risikerer samtidig at bringe sig selv i miskredit hos topledelsen.

»Hvis man til gengæld opdager noget helt konkret, vil det være ansvarligt at handle. I det tilfælde ville jeg råde til at gå direkte til den mistænkte kollega og konfrontere hende med det. Men så længe, der kun er tale om en mistanke, må man holde op med at fokusere på det,« siger Michael Uhrenholt.