Her er professorernes bijob

Her er professorernes bijob Fold sammen
Læs mere

Flemming Besenbacher Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech.

Besenbacher: Godt med kontakt til videnskaben

Professor i nanofysik, Aarhus Universitet:

Formand for Carlsberg A/S: - 1.380.000 kr.

Formand for Carlsbergfondet - 1.057.000 kr.

I alt 2.437.000 kr.

»Langt den væsentligste del af min arbejdstid anvendes i Carlsbergfondet og som bestyrelsesformand for Carlsberg A/S. Helt generelt synes jeg, det bør være op til aktionærerne at vurdere, hvor meget tid en bestyrelsespost kræver. Normalt er det kun godt, at bestyrelsesmedlemmer har kontakt med omverdenen, herunder videnskaben. Carlsberg adskiller sig fra andre større fonde og virksomheder, hvad angår corporate governance, ved, at Carlsbergfondet ikke har ansat en direktør, hvorfor en lang række opgaver, der normalt løses af en fondsdirektør, hviler på mig. Min beslutning om at neddrosle mange af mine øvrige aktiviteter for at skabe tid og plads til arbejdet som formand for Carlsbergfondet og Carlsberg A/S skal ses i dette lys,« skriver Carlsberg-formanden, professor Flemming Besenbacher, i en mail.

Nina Smith. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Nina Smith: Jeg balancerer med hårdt arbejde

Økonomiprofessor, Aarhus Universitet

Medlem af Carlsberg A/S - 400.000 kr.

Medlem af Carlsbergfondet - 360.000 kr.

Kommende formand for Foreningen Nykredit - 195.000 kr.

Kommende næstformand for Nykredit Realkredit - 315.00 kr.

Kommende næstformand for Nykredit Holding - 370.000 kr.

Masser af hårdt arbejde, forskning i fritiden og nej tak til nye bestyrelsestilbud. Sådan lyder økonomiprofessor Nina Smiths opskrift på at klare fem bestyrelsesposter ved siden af sit professorjob på Aarhus Universitet.

Nina Smith sørger for at undervise endnu mere, end hun er forpligtet til, forsker for fuld kraft og ligger højt på europæiske ranglister over, hvor meget forskeres artikler citeres.

»Men jeg har sagt nej til en række yderligere bestyrelsesjob i de seneste år, fordi jeg vil have det nødvendige overskud i forhold til de bestyrelser, jeg sidder i, og selvfølgelig også mit job på Aarhus Universitet,« forklarede hun tirsdag i Berlingske.

Nina Smith understreger, at hun er bevidst om eventuelle habilitetsproblemer: »Jeg udtaler mig aldrig som ekspert, når det vedrører finansielle produkter eller ølbranchen. Mit forskningsområde ligger jo helt andre steder. Jeg har en klar holdning til kun at udtale mig i egenskab af professor og ekspert på de områder, hvor jeg har en særlig faglig baggrund fra mit professorjob.«

Thomas Plenborg Fold sammen
Læs mere

Thomas Plenborg: Til glæde for CBS

Professor i regnskab og revision, Copenagen Business School

Næstformand i DSV - 1.025.000 kr.

Medlem af Saxo Bank - 1.000.000 kr.

Medlem af Cowi Holding - 200.000 kr.

I alt 2.225.000 kr.

Thomas Plenborg er glad for sine bestyrelsesposter: »Jeg kan lide min portefølje af bestyrelsesposter, men har aldrig sagt ja tak til en bestyrelsespost på grund af honorar. Faktum er, at du bliver beæret, når nogle spørger dig, og du vurderer så, om du selv tror, du kan bidrage til den pågældende bestyrelse og til glæde for ejerne,« siger han.

Han vurderer, at bestyrelsesarbejdet smitter positivt af i hans arbejde på CBS, både til glæde for CBS og ham selv: »Jeg er via mine kontakter i stand til at lokke dygtige erhvervsfolk til CBS som gæstelærere og foredragsholdere i forbindelse med konferencer, ligesom jeg er i stand til at gøre min undervisning langt mere virkelighedsnær og relevant, hvilket er noget, de studerende sætter stor pris på.«

Majken Schultz Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Majken Schultz: Bevidst om etik

Professor i ledelse, Copenhagen Business School

Medlem af Danish Crown - 318.000 kr. *

Medlem af B&O - 300.000 kr.

Medlem af Realdania - 300.000 kr.

Medlem af Danske Spil - 125.000 kr.

I alt 1.043.000 kr.

Majken Schultz oplever ind imellem et paradoks i mediernes opfattelse af forskeres bestyrelsesjob: »Vi bliver ofte beskyldt for at sidde i et elfenbenstårn, ikke kende nok til erhvervslivet og ikke være relevante. Men når vi forsøger at være relevante og bidrage med vores viden og få praksis ind i undervisningslokalet, kan vi blive beskyldt for manglende etik,« skriver hun i en mail.

»Heldigvis er CBS meget optaget af, at flere forskere får en dybere forståelse for erhvervslivet, og jeg har kun været ude for, at man ser positivt på mine bestyrelsesposter, men jeg er også ganske flittig som professor, og jeg har aldrig aflyst undervisning på grund af bestyrelsesarbejde. Jeg har stor glæde af, at jeg har kunnet anvende mine indirekte bestyrelseserfaringer i undervisningen, men selvfølgelig er der etiske grænser. Jeg forsker ikke i de virksomheder, hvor jeg sidder i bestyrelsen, og jeg overholder tavshedspligten i undervisningen,« skriver hun.«

Majken Schultz opnår godt og vel en fordobling af sin professorløn, når bestyrelseshonorarerne lægges oven i: »Selvfølgelig har bestyrelsesposterne haft en økonomisk betydning, specielt i en årrække, hvor jeg var alene med min datter. Men bestyrelsesposter er aldrig noget, man kan tage for givet, og det har jeg altid været helt klar over,« skriver hun.