Her er de nye på rigelisten

Fire fiskemilliardærer debuterer på listen over Danmarks 100 rigeste. Det betyder også, at en færing og to grønlændere nu er repræsenteret i det celebre selskab.

Henning Kjeldsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Der er penge i fisk. I hvert fald er der i år hele fire nye fiskemilliardærer på Berlingske Business Magasins liste over Danmark 100 rigeste, og der er nu i alt fem fiskeformuer på listen.

Skagen-fiskeren Henning Kjeldsen kommer ind på en 73. plads med en formue på 1,5 mia. kr. Henning Kjeldsen er en beskeden mand. Han taler kun nødigt om sig selv og helst slet ikke om sin indkomst og formue. Men i Skagen er han kendt for at være en af byens absolut førende erhvervsfolk. Det er tilkøbte fiskekvoter, der er grundlaget for Henning Kjeldsens ekspanderende fiskerivirksomhed. I det forgangne år købte han fiskekvoter for 45,2 mio. kr. - og ved årsskiftet ejede han fiskekvoter til en bogført værdi på i alt 809 millioner kroner.

Skagen-fiskeren får følgeskab ind på listen af kollegaen fra Hirtshals - fiskeskipper Gullak Arngrimsson Madsen, der ejer selskabet GTM Holding. Gullak Madsen er født på i Kvivik på Færøerne. Han stod allerede som 13-årig til søs, hvor han fik hyre på et norsk fartøj, der fiskede ved Grønland.

Gullak Madsen er gift med Tove Madsen, der som ung arbejdede med filetering i fiskeindustrien. Parret har tre piger, tre svigersønner, syv børnebørn og seks oldebørn. Ingen af døtrene er direkte involveret i fiskeriet, men to svigersønner er ansat i Rederiet Ruth A/S, og to af børnebørn er gået i bedstefarens fodspor som fiskere.

Gullak Arngrimsson Madsen driver kombineret trawl- og notfiskeri. Formuen på 1,4 milliarder kroner placerer ham som nummer 77 på årets liste.

De sidste to nye fiskemilliardærer på listen kommer fra Grønland. Det er ejerne af Polar Seafood, Anders Brøns og Jens Salling som med en formue på 1,4 mia. kr. hver især er placeret som listen nummer 79 og 80. De to driftige iværksættere stiftede Polar Seafood for godt 30 år siden. Polar Seafood fisker rejer og fisk ved Grønland, Canada, Island, Norge, Færøerne og Rusland.

Foruden de fire fiskeformuer, der debuterer på listen i år, tæller listen også Ocean Prawns-formuen på 2,1 mia. kr. Den tilhører familien Barslund Jensen på Bornholm. Familien, der også har andre aktiviteter på Bornholm end fiskeri, har primært skabt formuen på rejefiskeri ved Canada.

Monjasa debuterer

Nye på listen er også de to oliekøbmænd Anders Østergaard og Jan Jacobsen. De ejer hver især halvdelen af bunker- og olieselskabet Monjasa, som de stiftede i 2002 gennem hvert sit holdingselskab. Monjasa har sin base i Fredericia og har 600 ansatte verden over og en flåde på 30 tankskibe.

Kaare Danielsen er IT-nørden blandt de 100 rigeste, og det er første gang, at han er på listen over Danmarks allerrigeste.  Kaare Danielsen, der er uddannet ph.d. i datalogi, har han skabt sin forretning på avisernes gamle forretning jobannoncer ved at opfinde en jobsøgemaskine. Mens dagbladene de seneste mange år er krympet, er jobannoncerne på Jobindex siden 2010 vokset gevaldigt.

Den familieejede, danske producent af medicinske jernpræparater, Pharmacosmos, fra Holbæk er med en formue på 1,3 mia. kr. nummer 87 på listen.

Pharmacosmos blev stiftet i 1965 af  Henry Christensen, der var læge. I 1993 overtog sønnen Lars Christensen, der også er læge, ledelsen. I dag er tredje generation aktiv i virksomheden. Kemiingeniør Tobias S. Christensen er direktør for forretningsudvikling og strategi. Hans bror, Andreas, er chef for Pharmacosmos’ britiske datterselskab.