Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Søren Tulstrup har været adm. direktør i Santaris Pharma i godt ét år. Han overtog posten efter britiske Keith McCullagh. Søren Tulstrup blev dermed adm. direktør i Santaris Pharma næsten samtidig med, at finanskrisen brød ud i lys lue, og derfor blev hans først opgave at tilpasse virksomheden til de nye tider i biotekbranchen. Det indebar et strategiskift og et farvel til udvikling af lægemidler mod kræft.
Den 44-årige tidligere premierløjtnant, der bruger en del af sin fritid på orienteringsløb, skiløb og bjergvandring, har arbejdet i snart 20 år i lægemiddelindustrien, heraf de 13 år i ledende stillinger hos verdens femte største medicinalkoncern, amerikanske Merck.
Hos Merck startede Søren Tulstrup som salgs- og marketingdirektør i koncernens danske datterselskab, Merck, Sharp & Dohme, MSD Danmark, i 1996 for i juni 1999 at avancere til adm. direktør. Også dengang evnede han at gøre sig grundigt bemærket. Direktørstolen hos MSD Danmark blev hurtig varm for den dengang 34-årige Søren Tulstrup, da MSD blev dømt af Nævnet for Medicinsk Informationsmateriale for at have overtrådt de etiske spilleregler i forholdet mellem læger og medicinalindustrien.
Forhistorien er, at et par måneder efter at Søren Tulstrup overtog direktørposten, ville MSD fejre étårsdagen for lanceringen af et nyt lægemiddel ved at invitere en flok læger på oplysningsarrangement. Det foregik med betalt rejse og ophold for omkring 250 læger, heraf flere med ledsagere, på en fynsk herregård. Senere viste det sig, at det var så som så med det faglige indhold, mens underholdningen til gengæld var i top. Det kostede MSD en rekordbøde på 100.000 kr., og var en af de sager, der var med til at sætte skub i en voldsom opstramning af reglerne for industriens sponsorering af læger herhjemme.
Startede fra scratch
Sagen fik dog ingen betydning for Søren Tulstrups videre karriere hos Merck. Tværtimod rykkede han videre i systemet og havnede i 2003 i Irland, hvor han som adm. direktør havde ansvaret for at etablere et irsk datterselskab af Merck.
»Søren startede fra scratch og fik gjort det irlandske datterselskab til et af Mercks mest succesfulde datterselskaber,« fortæller Søren Christiansen, General Manager hos Merck i USA, og Søren Tulstrups første chef hos Merck.
Ifølge Søren Christiansen har Søren Tulsturp en »udsøgt humoristisk sans, som folk lige skal vænne sig til«. Han er gerne sarkastisk. Generthed har også været et af Søren Tulstrups kendetegn.
»Men det er han vist vokset fra,« siger Søren Christiansen, som har kendt Søren Tulstrup i mere end 13 år.
Ved udgangen af 2006 flyttede Søren Tulstrup til Mercks hovedkontor i New Jersey, hvor han med titel af vice president fik ansvaret for at få godkendt og lanceret Mercks nye diabetes 2-lægemiddel, Janumet, der i løbet af det næste års tid rundede en omsætning på fem til seks milliarder dollar.
Umiddelbart efter at Janumet, der ventes at være en af de hårdeste konkurrenter til Novo Nordisks nye diabetes 2-medicin Victoza, var blevet lanceret i USA valgte Søren Tulstrup imidlertid at søge nye græsgange.
Familiebeslutning
»Det var en fælles familiebeslutning. Vi ville gerne hjem til Europa, og så bød muligheden i Santaris Pharma sig,« siger Søren Tulstrup, der sammen med hustruen, cand.mag. Camilla Trustrup, fik en datter 2007.
»Jeg havde et stykke tid leget med tanken om at forlade Big Pharma og blive topchef i en mindre virksomhed. Biotek er meget anderledes end traditionel lægemiddeludvikling, men jeg føler, at min viden om organisationsledelse og min internationale erfaring er meget relevant,« siger Søren Tulstrup.
Hos Santaris Pharma er Søren Tulstrups opgave også at bruge sin internationale Big Pharma-erfaring til at etablere et datterselskab i USA. Første skridt på vejen blev taget med en milliardaftale med amerikanske Wyeth om udvikling af ti lægemiddelkandidater indenfor cancerområdet, og i går kom aftale nummer to altså så i hus.