Forvandlingen i Auning

Byggevirksomhed har sat overliggeren højt på en række områder og vil være Danmarks bedste arbejdsplads i 2010.

Byggevirksomheden Hans Ulrik Jensen A/S i Auning på Djursland pustede ud efter kraftanstrengelsen at bygge ARoS Aarhus Kunstmuseum, da Flemming Dyppel med en erfaring som blandt andet adm. direktør i Exposa A/S og Nassau Door A/S kom ind i bestyrelsen i maj 2004.

Adm. direktør Bent Johnsen havde selv ledet ARoS-projektet og havde ikke haft megen tid til øvrige ledelsesopgaver, organisationen fungerede ikke, og bundlinjen var gået i minus, fordi virksomheden i flere år havde gabt over for meget.

- I 2004 spillede vi i jyllandsserien, og nu er vi på vej mod superligaen. Langt fra størrelsesmæssigt, men med hensyn til struktur, strategi og ledelse er vi fuldt på højde med, og på nogle områder er vi endda foran, siger Bent Johnsen, der begyndte som murerlærling i virksomheden i 1981 og via ophold på Byggeteknisk Mesterskole i Sønderborg og ledelsesmoduler på Mercuri International nåede posten som adm. direktør i 2001.

System og struktur

Så vidt Bent Johnsen er orienteret, er virksomheden den eneste i byggebranchen - og måske også på tværs af brancher - med så systematiske målinger på ledelseskvalitet, trivsel, kundetilfredshed, effektivitet og arbejdsmiljø. Alt er sat i system, uden at organisationen er svulmet op, tværtimod.

Ud over den overordnede målsætning, »Vi sikrer professionelt byggeri«, arbejder Hans Ulrik Jensen A/S, der ejes halvt af stifteren, proceschef Hans Ulrik Jensen, og Bent Johnsen, målrettet med at udvikle virksomheden på en række områder. Ikke en af medarbejderne er i tvivl om visionen fra 2004 om, at de skal arbejde på at blive »Danmarks bedste arbejdsplads i 2010« i Great Place to Works årlige måling. Ledelsesmæssigt er der med Bülow Management som fast partner sat en række initiativer i gang.

- Med Flemming Dyppel som formand har vi fået en stålsat vilje til at opstille klare, præcise mål for, hvor vi vil hen. Vi har fået en systematik og en struktur, så vi strategisk kan kigge længere frem, siger Bent Johnsen.

Værdi på pladsenVirksomheden holder hvert år bestyrelsesseminar sidst i oktober med to dage i et sommerhus, hvorefter ledelsen har tid til at få budgetter og strategi for det kommende år på plads. Men ledelsen kigger også både fem og ti år frem. Hans Ulrik Jensen A/S holder desuden målstyringsseminar i februar, og et strategiudvalg holder fast i målene.

- Vi har også fokus på processer, eksempelvis at optimere den værdiskabende tid på byggepladsen, som i branchen er målt til omkring 35 procent. Vi vil gerne have den op på det dobbelte. Alt, hvad vi gør, brænder vi for. Vi har lidenskaben i os og tror på, at det er en forudsætning for succes, siger Bent Johnsen.

Hans Ulrik Jensen med knap 100 medarbejdere beskæftiger sig med byggeprojekter inden for murer-, beton- og tømrerområdet, fra skoler til slotte, og målet om en overskudsgrad på syv procent i 2008 blev indfriet. I 2010 skal den op på ti procent, og der skal den blive. Men den årlige omsætningsvækst er sat til maksimalt ti procent. Organisationen skal kunne følge med hos kandidaten til at blive landets bedste arbejdsplads.