Professionelle bestyrelser skaber resultater straks

Eksterne bestyrelsesmedlemmer har ikke kun de langsigtede briller på. De kan også gøre en livsvigtig forskel på den korte bane.

Læs mere
Fold sammen
Mange ejere af mindre virksomheder kan særligt i krise- tider have svært ved at se lyset i vintermørket. Den daglige drift optager tankerne og levner ikke plads til at beskæftige sig med flerårige strategier og lægge fundamentet til at skabe fremgang, når tiderne atter bliver normale.

Frank Lorenz kender som medejer af autoudstyrsproducenten Tajco Production A/S i Grindsted gennem en årrække dilemmaet, og Helle Janderup havde i sit seneste chefjob som adm. direktør for møbelkoncernen Astralis A/S også hænderne fulde.

Alligevel tøver de ikke med at anvise vejen til at komme frelst igennem vanskelige tider: Se at få en professionel bestyrelse med de kompetencer, virksomheden har brug for.

- Det er i krisetider, man skal lægge grunden til den fremtidige forretning - og gå 100 procent efter det. Ellers er der fare for, at virksomheden ikke aner, hvad der rammer den, og at den ikke klarer sig igennem dårlige tider, siger Frank Lorenz.

Han og Helle Janderup er blandt de 73 partnere i netværket af erhvervsledere og bestyrelsesmedlemmer, Asnet, der hjælper mindre og mellemstore virksomheder med at få etableret en professionel bestyrelse og dermed at styrke ledelsen.

Helle Janderup oplever, at flere ejerledere trods hårde tider har overskud til at tænke ud over dagen og vejen.

- Flere af de henvendelser, vi får, går på, at virksomhederne gerne vil have udnyttet et potentiale og accelerere deres muligheder hurtigere. Ejerlederne vil også gerne have kortlagt deres interne og eksterne rationaliseringsmuligheder, og de vil gerne have tilført udsyn og pejlemærker at gå efter, siger Helle Janderup.

Det virker hurtigt

Både Frank Lorenz og Helle Janderup gør op med myten om, at professionelle bestyrelsesmedlemmer kun har de langsigtede briller på og ikke kan bidrage til resultater på kort sigt. Partnerne i Asnet er udvalgt efter en så grundig proces, at de mestrer begge dele.

- Eksterne bestyrelsesmedlemmer kan bidrage til at få en strategi formaliseret, både på kort og langt sigt, og de kan være med til at vurdere projekter, der har ligget i skuffen, så grundstenen til den fremtidige forretning kan lægges. Hvis du som ejerleder står over for både at skulle skære ned og samtidig udvikle din virksomhed, kan bestyrelsen bidrage til at sælge budskabet over for dit pengeinstitut, siger Frank Lorenz.

- I en tid som denne er det vigtigt at få stillet de basale spørgsmål: Hvad er vi rigtig gode til, hvad tjener vi penge på, og hvad vil kunderne have? Det kan også handle om produktion og sourcing. De efterfølgende resultater af processen kan komme ret hurtigt, hvis man er åben over for mennesker og fagkompetencer, supplerer Helle Janderup.

Høj værdi for pengeneAsnet kan som indledning på et samarbejde bidrage med at afdække en virksomheds profil og kompetencer, hvorefter det står klart, hvilke faglige og personlige egenskaber kommende professionelle bestyrelsesmedlemmer skal have. Netværkets optagelsesproces, der de senere år kun har tilladt 40 procent af ansøgerne at komme igennem, sikrer, at kandidater til bestyrelsesposter har bestyrelses- og ledelseserfaring samt personlige egenskaber og holdninger, så de kan gøre en forskel. Ja, de er i realiteten båret af så megen idealisme, at de går til opgaven med en ildhu og et timeforbrug, der giver god værdi for udgiften.

- I forhold til at bruge konsulenter er dette meget billigere og mere givende. Det er folk med power, som ikke tænker i timer, men går ind i arbejdet med hud og hår, hvilket virkelig sikrer virksomheden value for money. Desuden har de et stort netværk at trække på, og det er meget nyttigt for ejerledere, der ofte er så fokuserede på driften, at de sjældent kommer ud, siger Frank Lorenz.

Et menigt bestyrelsesmedlem koster ifølge Asnet 50.000-100.000 kr. årligt, mens en bestyrelsesformand typisk honoreres med det dobbelte afhængig af virksomhedstype og opgavens omfang.

- Som bestyrelsesmedlem er det vigtigt at have overskud til at gå i dybden med, hvad virksomheden indeholder, og hvilket marked den bevæger sig i. Den pågældende er med til at sikre energi, overskud og den rette kemi i ledelsen. Det er processen op til etableringen af den professionelle bestyrelse, der sluger mest energi. Når du først har fået den, vil du opdage, at du faktisk ret hurtigt får hjælp, siger Helle Janderup.

Et hajfyldt farvandBrødrene Kurt og Frank Lorenz tænkte de første tanker om at professionalisere ledelsen af Tajco Production i 2004.

Året efter etablerede de et advisory board, og i 2006 havde de en professionel bestyrelse på plads med den erfarne erhvervsleder, Ole Mikkelsen, som bestyrelsesformand. Blandt hans mange ledelsesposter er fire år som adm. direktør for mobiltelefonselskabet Sonofon først i 90’erne.

- For en ejerleder er det en stor beslutning at få nogle ind, som kigger en over skuldrene. Der er da også mange bestyrelseshajer ude i øjeblikket, som øjner muligheden for at udnytte krisen og tjene penge, og derfor er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft. Det afgørende er dog at tage en beslutning om, at man må have hjælp til at udvikle sin virksomhed, siger Frank Lorenz.

Asnet-partnerne er aktive i over 250 bestyrelser i mindre og mellemstore danske virksomheder. Et samarbejde med flere af de regionale væksthuse sikrer, at de kommer i betragtning, når ejerledere henvender sig for at få styrket ledelsen.

- Min oplevelse er, at der er tale om to typer af virksomheder: Den typiske ejerledede organisation, hvor en professionel bestyrelse har været overvejet i nogle år. Virksomheden er egentlig dynamisk, og det går godt, men den har efterhånden behov for sparring på specifikke områder. En sådan afklaringsproces kan vare op til et par år. Den anden virksomhedstype har allerede en professionel bestyrelse, men finder ud af, at den mangler nogle kompetencer inden for eksempelvis logistik, sourcing, supply chain, salg og markedsføring. Hvor de tidligere mest gik efter de generelle ledelseskompetencer, efterspørger de nu i stigende grad specifikke kompetencer, siger Helle Janderup.

Asnet holder Bestyrelsens Dag-arrangementer i Odense 26. februar og i Esbjerg 10. marts. Ved møderne vil erhvervsledere med erfaring i at etablere professionelle bestyrelser fortælle om processen.