Færre svenske kvinder bliver chef

Svensk erhvervsliv har indtil nu været gode til at få kvinder i chefstolen. Men nu går det den anden vej. Antallet af kvindelige chefer er faldet med to procent det seneste år. Krisen bærer delvist skylden for tilbagegangen, skriver chef.se.

Foto: Colourbox.
Læs mere
Fold sammen
Færre kvinder i Sverige vælger livet som topchef. Eller der bliver i hvert fald færre af dem. Det skyldes angiveligt den økonomiske krise.

Monica Renstig, der står bag en ny og meget omfattende undersøgelse, som er udført af Womens Business Research Institute, mener desuden, at virksomhederne i øjeblikket har mere fokus på miljø og klimaspørgsmål – og derfor glemmer at tænke på at fremme ligestilling i toppen af svensk erhvervsliv. Ifølge Chef.se er der stor forskel på brancher, hvor der bliver færre kvinder.

Inden for hotel- og restaurationsbranchen er 40 procent af cheferne kvinder. Inden for byggeri- og fremstillingsindustrien, der er mandsdomineret og kun har 20 procent kvindelige chefer.

Desuden mener Monica Renstig, at kvinder ofte er mellemledere og derfor i en mere udsat position.

I øvrigt er andelen af kvindelige chefer højest i Stockholm. Det kan hænge skyldes, at kvinderne i den svenske hovedstad gennemsnitligt set er bedre uddannede og også søger job her.