Danmarks rigeste har skabt formuen fra bunden

Danmarks 100 rigeste er blevet 11 procent rigere på et år og har nu en formue på 367 mia. kr. 61 ud af 100 har skabt formuen selv. Den rigeste familie er stadig Lego-grenen med Kjeld Kirk Kristiansen.

Tiger-butikkernes stifter, Lennart Lajboschitz, solgte virksomheden for halvanden milliard kroner. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Os, der sad bagerst i klassen, kender livet. Derfor tør vi også mere,« siger den 68-årige milliardær Svend Møller Hansen fra Hobro.

Han driver stålkonstruktionsvirksomheden DS-Gruppen, som har en egenkapital på 650 millioner kroner.

Virksomheden vurderes at være det dobbelte værd, hvis den bliver solgt. Svend Møller Hansen lander derfor på plads nr. 74 på rigelisten.

Han skabte sin virksomhed for 45 år siden. Succesen er ifølge Svend Møller Hansen skabt, fordi han er en synlig leder, der ved, hvad der foregår og har fornemmelse for markedet.

Svend Møller Hansen er en af de 61 på listen over Danmarks 100 rigeste, som har skabt en formue fra bunden. Han er blandt de entreprenører af første generation, som gennem dygtighed, flid og held har opbygget store, solide virksomheder. I gennemsnit har de en formue på lidt over to milliarder kroner.

Rige-listen viser, at spekulanterne er forsvundet ud af listen efter finanskrisen i 2008. Ind kommer de idérige fra vidt forskellige brancher.

Professor i ledelse Flemming Poulfeldt fra CBS siger, at de nye rige netop ikke er »nyrige«, men mennesker med passion, vilje og styrke til at forfølge en forretningsidé for fuld hammer, og de holder sig gerne til det, de er bedst til.

De kan være veluddannede eller uuddannede. Det er ikke afgørende. Det er derimod evnen til at udnytte deres faglighed og anvende den i forretningsmæssig sammenhæng, der gør forskellen.

Kendetegnende for de nye rige er, at de ikke har haft meget kapital fra starten. De har måttet bruge de forhåndenværende ressourcer, og er derfor kommet ud med overraskende løsninger, som har vakt kundernes begejstring.

Det er Tiger-butikkernes ti-krone-priser et godt eksempel på. Stifteren Lennart Lajboschitz lod sin svigerinde forsøge sig med en fast lav pris, da hun passede hans første butik, mens han var på ferie.

Svigerinden kunne ikke huske de mange forskellige priser. Derfor lod han hende prøve at sælge dem alle for en rund tier. Det koncept var så stærkt, at Lajboschitz kunne sælge virksomheden til en kapitalfond og indkassere en formue på 1,5 milliarder kroner og en plads som nummer 52 blandt Danmarks 100 rigeste.

Ifølge Berlingske Business beregninger er Danmarks 100 rigeste blev 11 procent rigere end sidste år. I 2012 var den samlede formue blandt de 100 rigeste på 331 mia. kr. og i 2013 er den på 367 mia. kr.

Danmarks rigeste familie er ubetinget Kjeld Kirk Kristiansen-grenen af Lego-dynastiet. Hans families formue er på 69 milliarder kroner, og den kan vi allerede nu sige vil stige markant til næste år. Rigelisten beregnes på baggrund af de seneste årsregnskaber. Det seneste halvårsregnskab fra Lego er derfor ikke med i beregningerne, men var det lagt til grund for formueberegningen ville Kirk Kristiansen og hans børn have en formue tæt på 90 mia. kr.

Lige efter Lego-familien kommer familien Holch Povlsen, der har skabt en formue på 28 mia. kr. gennem tøjkoncernen Bestseller, og på tredjepladsen finder vi dynekongen Lars Larsen med en formue på 24 mia. kr.