Biotek-iværksættere har fundet nyt guldæg

Et nyt biotekeventyr med tusindvis af arbejdspladser kan snart være en realitet.

En ny klynge virksomheder, der udvikler enzymer til biobrændstof, biokemikalier til plast og ingredienser til funktionelle fødevarer er på vej til at blomstre op i Danmark.

Der er tale om den såkaldte industriel eller hvid biotek, som kan vise sig at blive en større guldåre for Danmark.

Det skriver Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

- Hvid biotek har potentiale til at blive kæmpestort i Danmark, og det vil komme, for ekspertisen og behovet er her. I USA er der allerede en skov af opstarter og der vil også komme flere her, for vi har den nødvendige drivkraft i form af et cluster af meget dygtig forskning på området, siger Per Falholt, forskningsdirektør i Novozymes til Ingeniøren.

Iværksætterne forventes at være nogle af de hundredvis af forskere, der i dag er ansat på universiteter og i store virksomheder som Novozymes. Eksempelvis har DTU mere end 150 forskere fordybet i feltet, og den hvide biotek vurderes at kunne blive mindst lige så stor, som den medicinale biotek er i Danmark, hvor mere end 70 selskaber med flere tusind ansatte udgør Europas største medicinale cluster med omkring 185 medicinkandidater under udvikling og 3,4 mia. kr. i rejst kapital i 2007.

- Der er ingen tvivl om, at forskningsindsatsen vil afstedkomme interessante ting. På sigt kunne der godt komme et hvidt biotekcluster her, for det skal gerne være drevet af nogle store selskaber, der har forskning, som de ikke selv vil satse på og som dermed bliver til spin-outs, siger Managing Partner Ulla Brockenhuus-Schack i venturefonden Seed Capital til Nyhedsmagasinet Ingeniøren.

- mja