Xi sætter kurs mod Det Hvide Hus

Kinas præsident, Xi Jinping, har taget hul på første del af sin USA-rundtur. I Kina handler det i høj grad om at fremstille mødet mellem Barack Obama og Xi som et møde mellem to ligeværdige parter.

ARKIVFOTO: Kinas præsident har været i USA før, men denne gang er der for første gang tale om et fuldmonteret statsbesøg med galla, tætpakket kalender og banket i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Hvert 17. minut letter et fly på en rute mellem Kina og USA. Tirsdag eftermiddag kinesisk tid var et af dem en specialbygget Boing 747 stillet til rådighed af Air China. Om bord var Kinas præsident og partichef, Xi Jinping, hans kone, Peng Liyuan, et par udvalgte toprådgivere og en større erhvervsdelegation.

Det er ikke første gang, at den kinesiske leder besøger USA, men det er hans første gang i rollen som gæst ved et statsbesøg. Kun tre gange tidligere har en amerikansk præsident inviteret sin kinesiske modpart til langbords i Det Hvide Hus i forbindelse med en officiel statsbanket.

Tidligere har det kinesiske udenrigsministerium kæmpet med at få amerikanerne til at diske op med den helt store diplomatiske velkomst med alt, hvad der hører sig til af kanon­salut og gallastemning. Men denne gang bliver der ikke sparet på noget. Givetvis til stor tilfredshed for chefen for ministeriet, udenrigsminister Wang Yi, der forleden var på forsiden af China Daily. I en artikel med overskriften »Positive toner slået an forud for Xis USA-tur« fremhævede han vigtigheden af det fore­stående besøg.

Tætpakket program

I dagevis op til præsidentens afgang har kinesiske statsmedier fulgt den samme redaktionelle linje. De plejer ellers ikke at holde sig tilbage med kritik af USA. I stedet er fokus på den kinesiske leder og de vigtige personer, han skal mødes med undervejs. Signalet til den kinesiske befolkning er, at USA har forstået og respekterer Kinas nye globale rolle – og at de to præsidenter er ligeværdige parter. Til det formål er der unægtelig bedre billeder i militær­salut og statsmiddag, end det var tilfældet, sidste gang Xi besøgte Obama i USA, hvor mødet fandt sted i landlig idyl på et resort i Californien.

Xi Jinpings tætpakkede program bringer ham vidt omkring i løbet af de fem dage, han opholder sig i USA. Første stop var på den amerikanske vestkyst i Seattle, hvor delegationen tirsdag mødtes med lokale politikere, og Xi talte ved et middagsselskab. Onsdag inkluderer dagsordenen et fabriksbesøg og møder med en række erhvervsledere fra nogle af USAs største virksomheder som Microsoft, Amazon, Starbucks og Apple. Lørdag tager den kinesiske delegation til New York og FNs hovedkvarter. Men inden da går turen til Washington og Det Hvide Hus.

Statsbesøgets højdepunkt finder sted torsdag og fredag, hvor Xi Jinping og hans politiske rådgivere mødes med præsident Obama og toppen af den amerikanske centraladministration.

Forud for det kinesiske besøg har stemningen i USA været betydeligt mindre positiv, end i Kina. Især republikanernes præsidentkandidater har øjnet en mulighed for at profilere sig. Donald Trump har igen og igen tordnet mod udflytning af amerikanske arbejdspladser til Kina. Stod det til Trump blev statsbanketten aflyst, og Xi i stedet tilbudt en burger fra McDonald’s.

Ikke business as usual

Det er dog langtfra første gang, at Kina bliver tildelt skurkerollen i en republikansk valgkamp. Alligevel er ikke alt business as usual. Obama er under pres fra det hjemlige erhvervsliv for at skaffe øget – og mere fair – markedsadgang til Kina og samtidig sætte en stopper for kinesisk industrispionage. Cyberspionage mod virksomheder i USA har tidligere været diskuteret bag lukkede døre af arbejdsgrupper bestående diplomater. Nu står emnet blandt de øverste på dagsordenen, når de to præsidenter mødes torsdag.