Kinas partiboss ligner IKKE Peter Plys

Kinas censurmyndigheder raser over, at billeder, hvor Peter Plys og præsident Xi sammenlignes, deles på nettet. Borgere, der fremstiller kunst eller karikaturer af Komministpartiet, risikerer lange fængselsstraffe.

Fotocollage. Stort billede: Præsident Xi inspicerede de mange kolonner af opstillede soldater stående bag på en specialbygget limousine, da Kinas krigsmaskine for nylig fejrede 70-året for afslutningen på Anden Verdenskrig. Lille billede: Peter Plys legetøjsbil.  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Peter Plys stående i en legetøjsbil. Umiddelbart er det svært at finde på noget meget mere uskyldigt. Hvis altså det ikke var fordi, at plysbjørnen har det med at blive sammenlignet med Kinas præsident, Xi Jinping.

I det tilfælde er det et anliggende for de kinesiske myndigheder. Krigsmaskiner er der ikke mange af i Hundredmeterskoven, men alligevel lykkedes det for kreative sjæle på Kinas sociale medier at drage en parallel mellem præsidentens optræden ved den store militærparade tidligere på måneden og det fiktive univers i den kendte børnebog.

Et af paradens højdepunkter var, da Xi inspicerede de mange kolonner af opstillede soldater. Det gjorde han stående bag på en specialbygget limousine. En kort køretur, der sammen med resten af showet var designet til at styrke præsidentens image som den stærke leder, der går forrest og tager hånd om landets ve og vel. Med kampvogne, missiler og kampfly som ramme.

Alt sammen meget alvorligt, meget gammelkommunistisk – og meget svært ikke at lave grin med. På Kinas svar på Twitter var en af reaktionerne billedet af Peter Plys i sin plastikbil. Det blev på kort tid et viralt hit.

Derefter satte censuren ind. Billedet blev harmoniseret – den kinesiske term for, at et ord eller begreb bliver fjernet fra blogs og sociale medier og eventuelt også blokeret ved internetsøgninger. Kina og Kommunistpartiet er stærkere end nogensinde, var det klokkeklare budskab i forbindelse med militærparaden.

Og så går det ikke, at landsfaderen bliver sammenlignet med en honningelskende, tyk og ikke alt for kvik bamse. Især ikke når det er sket flere gange. Sidst Peter Plys satte Xi i det forkerte lys, var da den kinesiske leder besøgte USA for to år siden. Her mødtes han med præsident Barack Obama, der ved den lejlighed blev til Peter Plys’ gode ven Tigerdyret. Også dengang dikterede censurmyndighederne en runde harmonisering.

Direkte kritik af den øverste ledelse af Kommunistpartiet er ikke tilladt i Kina. Men hvor grænsen går for humor og kunst, der prikker til den politiske top, er mere sløret. Meget tyder dog på, at tolerancen er blevet endnu mindre i løbet af Xi Jinpings små tre år ved magten.

I maj måned blev en kinesisk kunstner anholdt i sit hjem i Shanghai. Han havde lagt nogle billeder på nettet af præsidenten. De forestillede Xi Jinping med lukkede øjne og et stort overskæg. Ikke ligefrem hårdtslående provokunst efter dansk målestok. Alligevel risikerer kunstneren op til fem års fængsel. Hans kone udtalte efterfølgende, at billederne kun var for sjov og ikke havde noget politisk budskab.

Sidste år gav Xi Jinping sit bud på kulturens rolle i en tale holdt i Folkets store hal i Beijing. Her forklarede han sit publikum, at kunsten skal bygge på socialistiske kerneværdier. Kinesiske medier var hurtige til at påpege, at talen i høj grad mindede om en tale holdt af den tidligere leder Mao Zedong 72 år tidligere.

Kommunistpartiet afviger helst ikke fra traditionerne. Hvad enten det gælder retorik eller militærparader. Under paraden på Den Himmelske Fredsplads var Xi Jinping fra start til slut i centrum. I den forstand var den lige så meget en personlig magtdemonstration for præsidenten som for Kina. Sådan har det været siden formand Mao holdt den første af slagsen efter helt samme koncept og på samme sted.

Men resten af det kinesiske samfund har ikke ligefrem stået stille siden midten af sidste århundrede. Den yngre generation har ikke meget tilfælles med Maos Kina. For dem må Xi Jinpings køretur langs soldaterne have været ganske komisk. Ikke så meget på grund af Peter Plys.

Mere på grund af præsidentens hilsen til tropperne. Her råbte han traditionen tro »Tongzhimen hao!« Det betyder egentlig »kammerater!« Sagen er blot, at ordet kammerat i dag mest bliver brugt som slang for bøsse.