Dansk demonstrant blev ulovligt frihedsberøvet under kinesisk præsidentbesøg

En af de seks Tibet-sympatisører, der blev tilbageholdt under det kinesiske præsidentbesøg i 2012, blev ulovligt frihedsberøvet af politiet. Det har Østre Landsret fastslået.

ARKIVFOTO: Dronning Margrethe og Prins Henrik sammen med daværende præsident Hu Jintao og Mrs Liu Yongqing på Amalienborg under det kinesiske statsbesøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Københavns Politi under det kinesiske præsidentbesøg i 2012 tilbageholdt en demonstrant i en time, var der tale om ulovlig frihedsberøvelse. Det blev slået fast i Østre Landsret tirsdag formiddag.

Tilbageholdelsen fandt sted, da den forhenværende kinesiske præsident, Hu Jintao, besøgte Danmark i juni 2012. Her valgte en gruppe demonstranter fra Støttekomitéen for Tibet at vifte med det tibetanske flag foran præsidenten.

En gerning, der er ulovlig i Kina, hvorfor Københavns Politi var blevet pålagt at være opmærksom på situationen af hensyn til præsidenten.

Politiet valgte at skride ind over for de seks demonstranter. De blev tilbageholdt og kropsvisiteret, og flagene blev i flere tilfælde konfiskeret.

Flere af de tibetanske sympatisører fortalte dengang, at de oplevede, at politiet generede og flyttede dem, mens politiet flere gange har afvist over for Folketingets retsudvalg, at det skred ind og fratog demonstranterne flagene.

Men nu fastlås det altså i Østre Landsret, at politiet tre gange »udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident.«

Afgørelsen er baseret på vidneforklaringer og politiets interne radiokommunikation.

Blandt andet skulle der være blevet sagt: »Skal vi tage flaget fra dem eller hvordan?« Hvortil der blev svaret: »Tag flaget fra dem, kom.«

På grund af den måde, hvorpå sagen er blevet forelagt domstolene, har retten alene skullet tage stilling til, hvorvidt der i forbindelse med episoderne skete ulovlig frihedsberøvelse.

Det har Østre Landsret konkluderet skete i ét af de seks tilfælde.

Manden, der er blev tilbageholdt på ulovligt grundlag i cirka en time, har forklaret, at han gentagne gange bad om lov til at gå, men uden held.

Derfor stadfæster landsretten byrettens dom om, at Københavns Politi har foretaget ulovlig frihedsberøvelse.

Landsretten har ikke skullet tage stilling til, hvorvidt de pågældendes forsamlingsfrihed, ytringsfrihed eller lignende er blevet krænket under episoderne ved præsidentbesøget.