Vælgerne straffer Mexicos præsident for uønsket Trump-besøg

88 procent af mexicanerne er utilfredse med Trumps besøg i deres land ifølge forskningsinstitut.

I Mexiko fortsætter et ramaskrig over, at landets præsident, Enrique Peña Nieto, tog imod den amerikanske præsidentkandidat, Donald Trump. Reuters/Pool Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mexico City. I Mexico fortsætter utilfredsheden, efter at landets præsident, Enrique Peña Nieto, tog imod den amerikanske præsidentkandidat, Donald Trump.

Trump er stærkt upopulær i Mexico, og præsidenten har mistet opbakning efter besøget. Forskningsinstituttet Mitofskys seneste undersøgelse viser, at 88 procent af mexicanerne er utilfredse med Trumps besøg i deres land.

Utilfredsheden er ikke blevet mindre, efter at præsident Peña Nieto fyrede finansminister Luis Videgaray, som var arkitekten bag Trumps besøg.

- Besøget blev set som så stor en fiasko, at han ikke længere havde den troværdighed, der skal til for at sidde i hans job, hed det i forbindelse med fyringen.

Donald Trump har gentagne gange langet ud efter mexicanere under sin præsidentkampagne. Blandt andet har rigmanden sagt, at mexicanere sender voldtægtsmænd og medbringer kriminalitet og stoffer til USA.

Desuden har Trump erklæret, at han vil bygge en mur mellem Mexico og USA, der skal afholde illegale mexicanere fra at krydse grænsen.

I Mexico siger den politiske analytiker José Antonio Crespo, at finansministerens afgang bekræfter, at besøget var en katastrofe.

- For Mexicos regering er meget pinligt, at Trump umiddelbart efter sit besøg kunne udnytte Videgarays tilbagetræden som en succes for sin valgkamp i USA, siger han.

Analytikeren henviser til, at Trump bruger ministerens afgang som et udtryk for, at hans Mexico-besøg var vellykket.

- Jeg fortalte dem, hvad USA mener, og nu er de personer, som arrangerede besøget, blevet tvunget til at forlade regeringen. I så stort omfang lykkedes det for os, siger han.

Jesus Velasco, som er ekspert i relationerne mellem USA og Mexico, siger, at tidspunktet var en "total misforståelse," da Peña Nietos popularitet i forvejen var faldet massivt op til besøget på grund dårlig økonomi og eskalerende narkotikaproblemer.

- Regeringen begår den ene fejl efter den anden og konsulterer ingen eksperter. Derfor kom det dertil, at den inviterede en person som Donald Trump på et fuldstændigt upassende tidspunkt, siger Velasco.

/ritzau/AFP