USA vil overvåge Syrien fra luften

Amerikanerne er parate til at sende overvågningsfly ind over Syrien som et led i bestræbelserne på at bremse Islamisk Stats fremfærd. Det Hvide Hus afviser ethvert samarbejde med Assad.

Foto: Rick Friedman

Præsident Barack Obama har givet grønt lys til at sende overvågningsfly ind over Syrien for at få efterretninger om Islamisk Stats (IS) fremfærd i det borgerkrigshærgede land.

Det kan ifølge BBC bane vejen for de første amerikanske luftangreb i Syrien, hvor gruppen kontrollerer store territorier.

Amerikanerne står allerede bag bombeangreb i nabolandet Irak, hvor IS’ brutale fremfærd har skabt bekymringer i det internationale samfund. Mandag offentliggjorde den syriske regering, at den er parat til at samarbejde med Vesten i kampen mod IS, men en række vestlige regeringer har ifølge BBC afvist at samarbejde med den syriske diktator Bashar al-Assad, der har tusindvis af drab på samvittigheden.

Mandag aften oplyste kilder i Washington, at den amerikanske præsident i weekenden havde godkendt at lade både ubemandede og bemandede spionfly overflyve Syrien. Obama skulle dog ved samme lejlighed have afvist enhver form for militær indgriben i Syrien, selv om embedsmænd fra forsvarsministeriet Pentagon har advaret ham om, at det er den eneste måde, man kan få ram på IS på.

Ifølge en BBC-kilde skulle Pentagon dog være i gang med at »forberede muligheder« for at håndtere IS i både Irak og Syrien med flere forskellige militære midler »heriblandt luftangreb«.

Der er dog ikke udsigt til et samarbejde med Bashar al-Assads regering, ligesom den syriske præsident ikke skal forvente at blive advaret forud for en operation, siger Benjamin Rhodes, der er national sikkerhedsrådgiver i Obamas regering.

»Dette er ikke et tilfælde, hvor en fjende af min fjende er min ven. At slå sig sammen med Assad vil i bund og grund fremmedgøre os for den sunnimuslimske befolkning i både Syrien og Irak, og de er nødvendige for at slå IS tilbage,« siger han til The New York Times.

Den Frie Syriske Hær, der kæmper mod Assad i Syrien og samarbejder med Vesten, siger, at den er parat til at samarbejde med USA for at få ram på IS.