USA til Egyptens militær: Overdrag magten nu

Den amerikanske regering opfordrer Egyptens militærråd til at overdrage magten til den civile ledelse hurtigt. Ellers kan landet miste milliarder i økonomisk støtte.

De egyptiske generaler Mamduh Shahin (th.)  og general Mohammed al-Asaar - medlemmer af Egyptens militærråd holdt i går pressemøde for at svare på kritikken af, at rådet opløste Underhuset og overtog den lovgivende magt i landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikanerne advarer nu det egyptiske militær om hurtigt at overdrage magten til landets nye ledelse, hvis ikke Egypten skal miste milliarder i både militær og økonomisk støtte fra USA. Det skriver amerikanske medier.

Efter weekendens præsidentvalg i Egypten, hvor der endnu ikke er kåret en officiel vinder, erklærede landets militærråd, at det tog lovgivningsmagten i landet. Det skete, fordi en forfatningsdomstol i sidste uge afgjorde, at det egyptiske parlament er opløst.

Og det er meget bekymrende, lyder det fra USA.

- Dette er et kritisk øjeblik i Egypten, og verden holder nøje øje. Vi er især bekymret over beslutninger, der lader til at forlænge militærets greb om magten, sagde talsmand for den amerikanske regering Victoria Nuland mandag til amerikanske journalister.

Militærrådet har sagt, at man vil overdrage magten til den nye civile ledelse inden udgangen af måneden, men fra amerikansk side frygter man for, hvordan magtoverdragelsen skal forløbe, og vil indrette sit samarbejde med egypterne derefter, lyder det.

- De beslutninger, der træffes i denne afgørende periode, vil naturligvis have en indvirkning på vores fremadrettede samarbejde med regeringen og med militærrådet, sagde Victoria Nuland.

- Den militære ledelse har forpligtet sig til at overdrage den demokratisk magt, og vi ønsker at se dem opfylde disse forpligtelser, lød det fra Nuland, der påpegede, at »alle aspekter af de amerikansk-egyptiske forbindelser kunne blive påvirket.«

To kandidater var på valg ved weekendens præsidentvalg i Egypten, og begge kandidater har efterfølgende erklæret sig som vinder af valget. Først torsdag er en officiel afgørelse ventet.

Weekendens præsidentvalg er det første efter tre årtiers diktatorisk styre under Hosni Mubarak. Han blev afsat i februar sidste år og for nylig idømt livsvarigt fængsel for blandt andet at have beordret drab på demonstranter under de uroligheder i landet, der førte til hans afgang.