EU har ikke styr på sprøjtegifte, der smugles ind over grænserne til unionen fra øst og syd. De giftige stoffer kan ende på importerede fødevarer i danske grøntafdelinger.
Der er tale om stoffer, som er farlige for både miljø og helbred med konsekvenser som kræft, forplantningsvanskeligheder og hæmmende udvikling for børns hjerner som konsekvens.
I en ny rapport skriver European Crop Protection Association, ECPA, at fem til syv procent af alle sprøjtemidler i Europa sælges illegalt, hvilket er stor forretning med en årsomsætning på på 2,7 til 3,7 milliarder kroner.
Danmark går ikke fri
I Danmark kan vi ikke se os fri fra problemet med ulovlige sprøjtegifte. For godt og vel to år siden blev 75 danske landmænd fra Midt- og Nordjylland fanget i kontrollen, da de brugte forbudte sprøjtegifte.
ECPA anslår, at to procent af markedet af sprøjtegifte eller plantevækstbeskyttere, som industrien ynder at kalde det, består af ulovlige sprøjtegifte. Nogen firmaer vurderer endda, at op til 15 procent af deres produkts marked består af ulovlige sprøjtemidler.
I 2007 afsluttede SKAT en to-års undersøgelse af den ulovlige import af pesticider fra Tyskland. Det resulterede i, at 87 landmænd fik bøder til en samlet værdi af små to millioner kroner. I følge ECPAs rapport, sagde SKAT, at det er sandsynligt, at flere lastbiler hvert år krydser grænsen med ulovlige sprøjtegifte.
Det er især farligt, når der bruges forbudte sprøjtegifte i Danmark. For ikke nok med, at det ender på madvarer, der foresager de tidligere nævnte problemer med kræft, fertilitetsbesvær og hæmmelse af børns hjerneudvikling, så løber det ned i grundvandet, som alle drikker af og bader i.
- Det er meget meget vigtigt, at der kommer styr på de forbudte sprøjtegifte. Specielt i Danmark i forhold til vores grundvand. Det ville være lidt trist, at vi skulle til at købe vand på flasker, eller at det smager mærkeligt efter kemiske processer, siger Dan Jørgensen, der repræsenterer Socialdemokraterne i Europaparlamentet.
Spanien hårdt ramt
Det spanske miljøpoliti Seprona har i flere år kæmpet mod det hurtigt voksende brug af sprøjtegifter på madvarer. Seprona anslår, at omkring otte til ti procent af alt der sprøjtes på afgrøderne er forbudt, skriver ECPA på sin hjemmside.
I december fangede det spanske politi tolv distributører og fem ton ulovlig sprøjtemidler, da de ransagde omkring 100 steder. På det seneste har de fanget 92 sprøjteforbrydere.
ECPA opfordrer alle lande til at sætte lige så hårdt ind over for problemet, som de gør i Spanien.
Hårdhændet konsekvens
Dan Jørgensen vil have, at der skal gøres noget:
- Det er ret alvorligt, for vi har i EU netop gjort os umage for at bringe brugen ned. Stoffernes er designet til at slå i hjel, siger Dan Jørgensen.
Han er næstformand for EU-parlamentets miljøudvalg og har netop forhandlet en en lov igennem, hvor omkring 20 af de stoffe, man kan bruge i dag, ikke kan bruges i fremtiden. EU altså vil ikke forlænge deres godekendelsesperiode.
- Når EU har besluttet, at nogle sprøjtegifte er ulovlige på grund af miljø- og sundhedsmæssige hensyn, så er det ret uheldigt, at landmænd og gartnere bruger det alligevel, siger Dan Jørgensen og foreslår, hvordan det skal hindres:
- Så hårdhændet som muligt. Er der et naboland til Ukraine, der har åbne grænser, så det siver ind, så er det kommisionens ansvar at banke dem på plads.
Det europæiske politisamarbejde Europol har dog fået øjnene op for problemet. I 2006 fandt de et kæmpelager på 500 ton af ulovlige sprøjtegifte i embelage af kendte kemibrands som Sygenta, Du Pont og BASF i den ukrainske havneby Odessa. Og sidste år beslaglagte de 100 ton ulovlige sprøjtemidler nær den polske by Kursk.
Dan Jørgensen vil i dag spørge EUs landbrugskommisær Marian Firscher Boel om, hun kan garantere, at det vil stoppe. Dertil vil han skrive til den danske miljøminister Troels Lund Poulsen om han kan garantere, at kontrollen i Danmark er god nok.
Se hovedpointerne i rapporten eller hele rapporten.