Ukraines leder: Timosjenko må rejse

Ukraines premierminister, Viktor Janukovitj, siger, at han er villig til at underskrive en lov, der løslader hans politiske ærkefjende.

Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Ukraines premierminister, Viktor Janukovitj, har ifølge AFP meddelt, at hans fængslede og politiske arvefjende, Julia Timosjenko, får lov til at forlade fængslet og rejse til Tyskland for at komme under hospitalsbehandling.

Julia Timosjenko har siddet fængslet siden slutningen af 2011, hvor hun blev idømt syv års fængsel for embedsmisbrug, i en sag, der i Vesten anses som politisk motiveret og orkestreret af Viktor Janukovitjs fløj.

Torsdag meddelte Janukovitj, at han er klar til at underskrive en lov, der tillader at Timosjenkos løsladelse:

»Politiske kræfter i parlamentet har nu forberedt en lov, der vil betyde, at denne sag bliver løst,« citerer nyhedsbureauet Interfax ham for at sige.

»Hvis loven bliver vedtaget, vil jeg underskrive den,« siger han videre.

Julia Timosjenko er selv tidligere premierminister og har været leder af oppositionen, men blev anholdt og dømt for slinger i embedsførelsen i forbindelse med en gasaftale med Rusland.

Årsagen til den pludselige fremkommelighed hos Janukovitj er, at EU har stillet Timosjenkos løsladelse som en af betingelserne for ukrainske tilnærmelser mod EU.

Løsladelsen ventes derfor at falde på plads inden 28. november, hvor EU og Ukraine efter planen underskriver en frihandelsaftale.

Julia Timosjenko har adskillige gange klaget over fysisk og psykisk mishandling i fængslet. Hun er blevet tvunget til at opholde sig i en celle, hvor lyset aldrig blev slukket, og i lang tid blev hun nægtet lægebehandling for den ryglidelse, hun har.

Hun var i vinteren 2004-2005 en af bannerførerne i Ukraines såkaldte »Orange Revolution«, hvor en bred folkelig opstand gjorde op med det daværende autoritære system.

Et par år efter var revolutionen endt i den gamle skure med korruption og en autoritær statsmagt, hvor Viktor Janukovitj kom til magten og genoprettede de traditionelle stærke bånd til Rusland.

Underskrivelsen af en frihandelsaftale i Vilnius kan nu være en begyndelse på, at disse bånd slækkes, har Reuters tidligere vurderet.