Tusinder flygter fra millionby

Vandmasserne i Brisbanes gader forventes torsdag at stige til omkring seks meter. Det er den værste oversvømmelse siden 1893.

Indbyggerne i den australske delstat Queensland står på hustagene for at komme væk fra de voldsomme vandmasser. Imens fortsætter regnen, og oversvømmelserne i hovedstaden Brisbane forventes torsdag at overstige seks meter. Fold sammen
Læs mere
Foto: REUTERS TV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Situationen for det oversvømmelsesramte Queensland i Australien forværres minut for minut.

Delstatens hovedstad, Brisbane, der har cirka to millioner indbyggere, er allerede hårdt ramt som følge af den forgangne måneds voldsomme regnvejr. Tusindvis af huse er oversvømmede, og delstatens premierminister, Anna Bligh, forbereder nu borgere på, at oversvømmelserne vil blive den værste siden 1893, hvor vandmasserne steg til mere end otte meter over niveau ved lavvande.

- I løbet af onsdag vil vandet stige til 4,5 meter, og vores beregninger viser, at det torsdag vil overstige seks meter, siger premierminister Anna Bligh til The Brisbane Times.

Gå ikke i panik

Anna Bligh har meddelt, at myndighederne vil holde pressekonference hver anden time for at holde borgerne opdateret med udviklingen.

Billedserie:
Australien drukner

- Vi står over for en af de hårdeste kampe nogensinde, og vi kommer kun helskindede igennem den, hvis alle er tålmodige, forholder sig roligt og nøje følger de instrukser, de får fra myndighederne. I må ikke gå i panik. I skal i stedet holde sammen, siger hun.

Alligevel lader det til, at mange af byens borgere ikke vil afvente myndighedernes instrukser. Netop nu er tusindvis af mennesker ved at flygte fra Brisbane for at komme væk fra regnen og fra oversvømmelserne.

Det forventes, at 6.500 huse vil blive helt oversvømmede, mens omkring 16.500 bygninger vil blive delvist ødelagt af vandmasserne. 

Otte døde i oversvømmelserne

I nabobyen Toowomba, som ligger 125 kilometer fra Brisbane, har oversvømmelserne allerede kostet otte mennesker livet. Endnu 72 personer savnes.

I alt er 200.000 mennesker i Queensland påvirket af situationen, som altså forventes at blive meget værre over de næste par dage.