Trump og Sverige i krig

Trump sagde, at der var alvorlige problemer med indvandringen i Sverige. Det udløste et ramaskrig landet, og selv den svenske kong Carl Gustaf blev indkaldt for at redde Sverige fra beskyldningen. Problemet var bare, at præsident Trump havde fat i problemets kerne.

Foto: ALEX WONG

Der går ikke en dag uden den »liberale« presse i USA har en ny sag på Trump.

De laver fakta-artikler for at underkaste hans udtalelser faktakontrol, og hver eneste lille ord bliver vejet på en vægt. Det skete aldrig i præsident Barack Obamas tid.

I sidste uge var en af de sager, der trak overskrifter både i USA og i Europa, Trumps udtalelser om Sverige og indvandringen:

»Se hvad der sker i Tyskland. Se hvad der skete sidste nat i Sverige. Sverige, hvem kunne tro det? Sverige, de modtog et stort antal, de har problemer, som de ikke troede muligt.« (18. februar).

Dagene efter var der i bl.a. Washington Post, New York Times og hos CNN artikler om Trumps udtalelser, hvor man antog, at han var kommet med endnu en løgnehistorie om et formodet terrorangreb i Sverige, der aldrig havde fundet sted. I New York Times skrev journalisterne:«Hr. Trump kastede en bemærkning ind, hvor han antydede, at et terrorangreb havde fundet sted i Sverige natten før (...) Carl Bildt, den tidligere statsminister i Sverige, skrev i en mail mandag: »Og så pludselig ser vi ham (Trump red.) være engageret i misinformation og bagvaskelse af et oprigtigt venligsindet land, åbenlyst baseret på kilder, der bedst kan beskrives som dubiøse.«

Præsident Trump klargjorde i et tweet, at han havde set et program på Fox News om Sverige og skrev: »Min udtalelse om, hvad der er sket i Sverige, var en reference til en historie, som blev sendt på FoxNews om immigranter og Sverige.«

Amerikanske medier er i politisk krig

Pressens angreb på Trump fik den borgerlige kommentator og seniorredaktør af magasinet Weekly Standard Lee Smith til at skrive en længere udredning om den amerikanske journalistiks forfald i det jødiske magasin Tablet Magazine: »Trumps rådgiver Steve Bannon kalder medierne for oppositionspartiet, men det er vildledende. Alle ved, at pressen typisk hælder til venstre, og ingen er overrasket over, at f.eks. New York Times ikke har anbefalet en republikansk kandidat siden 1956. Men hvad vi ser nu, er snarere, at medierne er blevet et instrument i den politiske krigsstrategi. Engang var medierne en politisk institution og en central del af det offentlige rum, men er nu blevet som et statsejet medie for at fremme ét partis agenda og true oppositionen til tavshed (...) Obama dræbte ikke journalistikken, men han udnyttede dets svagheder, fordi han vidste, at pressen vil gøre alt for at føle sig relevant.«

Lee Smith peger på, at pressen under Obama tjente ham lydigt, fordi den gerne ville være en del af en historisk præsidentperiode, der skulle bringe fred  på jord, og at journalisterne nu modsat satser alt på at ødelægge en ny præsident, som står for alt det, som de hader, og han tilføjer: »Offentligheden er forbløffet og afskyr, at medierne, der nu er vendt tilbage efter otte års fravær, nu optræder som nationens samvittighed. Det fungerer ikke.«

Lee Smith påtaler det lave faglige niveau i pressen og fremhæver bl.a. sagen om præsidents Trumps udtalelser om volden i Sverige.

Men så kom urolighederne i Rinkeby

Trump havde ikke talt om nogen specifik terroraktion i Sverige, men havde på kluntet måde talt om Sveriges problemer med indvandringen, og han fulgte det op med endnu et tweet 20. februar: »Giv offentligheden en pause. De falske nyhedsmedier forsøger at fortælle, at den store immigration til Sverige bare fungerer så fint. Nej!«

I svenske aviser som Dagens Nyheter, Expressen og Svenska Dagbladet udløstes et sandt raseri over denne præsident Trump, der havde den frækhed at påpege, at Sverige har et problem.

Eksperter og kommentatorer blev indkaldt for at give Trump en over snuden og påpege, at den film, han havde set på Fox News om problemerne i Sverige, var løgn og latin. Imidlertid skete der det for Sverige uheldige to dage efter Trumps udtalelse, at alvorlige uroligheder brød ud i Stockholm-forstaden Rinkeby.

Det var svært at ignorere, men en enig svensk presse gjorde sit bedste for at bortforklare uroen og fastholde, at Sverige ikke havde et problem med indvandringen. Ja, selv den svenske kong Carl Gustaf udtalte sig for at berolige gemytterne og den udenlandske presse, som havde rapporteret om Rinkeby-uroen.

Raseriet I Sverige blev kun forværret af, at Sverigesdemokraternes leder, Jimmie Åkesson, og hans partifælle Mattias Karlsson fik trykt en kronik 22. februar i Wall Street Journal, hvor de gav Trump ret. De blev kaldt forrædere i svensk presse.

I det borgerlige magasin American Spectator skrev redaktør Melissa Mackenzie : »Trumps måde at tale på kan være iriterende for dem, der foretrækker hele tanker og sætninger. Men medierne fordrejede bevidst, hvad han sagde, for at mudre vandene til. Men en ting er helt sikkert, alle googler nu Sverige og forsøger at se, hvad der foregår.«