»Trump havde ret« - Optøjer i forstad til Stockholm bruges af præsidentens tilhængere

Plyndringer stenkast, bilbrande og kampe mod politiet udspandt sig i Rinkeby ved Stockholm få timer efter Donald Trumps angreb på svensk integration.

Foto: FREDRIK SANDBERG.
Læs mere
Fold sammen

Optøjer og bilbrande mandag aften i Rinkeby, en forstad til Stockholm, har givet genlyd i verdenspressen. Fem timer efter, at den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter havde angrebet den svenske integrationspolitik, udbrød der kampe mellem politi og stenkastende unge.

En håndfuld biler blev sat i brand, ruder knust og butikker plyndret. Optøjerne, som varede næsten fire timer, begyndte, da tre betjente ved otte-tiden om aftenen ville anholde en person mistænkt for at sælge narkotika ved togstationen i Rinkeby.

Betjentene, som blev  angrebet af de stenkastende unge, måtte forlade området og tilkalde forstærkning. Men da forstærkningen var ankommet måtte politiet igen trække sig tilbage. En betjent trak sin pistol og skød mod de unge efter at have følt sig truet. Først senere lykkedes det svensk politi at få kontrol over situationen. En fotograf var da blevet overfaldet og en betjent lettere såret.

Hos de to store amerikanske medier New York Times og Washington Post lå beretningerne om urolighederne i Rinkeby tirsdag som de mest læste artikler på deres nyhedssider.

»Sammenstød i forstad til Stockholm tiltrækker opmærksomhed til Trumps bemærkninger,« hed det i en overskrift i på New York Times hjemmeside.

Og på det amerikanske International Business Times stillede man spørgsmålet »Havde Trump ret om Sverige?«. Også den britiske avis The Telegraph knyttede optøjerne i Rinkeby sammen med Trumps udtalelser, og The Independent refererer til en række kommentarer på de sociale medier under uverskriften: »Uroligheder i Stockholm tegn på flygtningeproblem, siger Trump tilhængere.«

I første omgang blev Donald Trump ellers genstand for stor morskab på de sociale medier, da præsidenten på et møde med sine tilhængere i Florida efter at have omtalt flere terrorangreb i Europa refererede til begivenheder i Sverige fredag aften. Hvem skulle tro det om Sverige? sagde han.

Men ingen kendte til særlige begivenheder i landet netop den dag. Det viste sig at være en TV-dokumentar på Fox News om svensk intergrationspolitik, som Donald Trump havde set. Senere svarede han dog hårdt igen ved at skrive på Twitter:

»Giv offentligheden en pause - De falske nyhedsmedier prøver at storskala indvandringen i Sverige bare fungerer smukt. Det gør den ikke!

Fox News, som har beskæftiget sig en del med indvandrerproblemer i Sverige i kølvandet på ordvekslingerne på tværs af Atlanten mellem præsidenten og den svenske statsminister Stefan Löfven. hæftede sig ved, at urolighederne i Rinkeby fandt sted få timer efter, at Sverige på sin officielle Twitterkonto  @sweden havde skrevet til Trump:

»Det er pænt af dig, at du bekymrer dig om os, men fald ikke for hypen. Faktum er: Vi er OK.«

Ifølge Svenske Dagbladet skriver det indvandrerkritiske amerikanske nyhedssite Vdare,  at Trump har haft »ekstremt meget ret« i at påpege de store problemer, Sverige har med muslimsk indvandring.

Også en række andre medier og debattører på den amerikanske højrefløj har brugt begivenhederne i Rinkeby til, at bakke Trumps Twitter udtalelser op. Franske og russiske medier har anført noget lignende og gjort dsikussionen om optøjerne i Rinkeby til en debat om troværdighed mellem de traditionelle og de alternative medier.

I Sverige har optøjerne ført til en debat om politiets langsommelighed i den stockholmske forstad. Der gik flere timer, før optøjerne blev bragt til ophør.

»Er der den opfattelse, at vi har været for langsomme, så skal vi være selvkritiske og gøre det bedre næste gang. Det lover jeg, at vi vil arbejde benhårdt på,« siger stedfortrædende indsatsleder Jan Evensson fra politiet i Stockholm til Dagens Nyheter.