Mens du sov: Svensk politi opruster efter optøjer

Flere svenske betjente skal være til stede i den forstad, hvor der mandag var optøjer og politiet løsnede skud. Trump vil gøre USA lidt mindre grøn, og så fortsætter mordet på Kim Jong-nam med at skabe diplomatiske spændinger. Velkommen til udlandsoverblikket onsdag morgen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svensk politi øger bemanding i forstad efter skud og optøjer

Svensk politi har forstærket bemandingen i den forstad til Stockholm, som mandag aften dannede rammen for voldsomme optøjer.

Grupper af unge beboere i forstaden Rinkeby gik ad flere omgange til angreb på politifolk efter en anholdelse tidligere på aftenen. Det er ikke lykkedes politiet at pågribe nogle af uromagerne.

»Vi bestræber os blandt andet på at have flere synlige politifolk. Det gør det vanskeligere at sælge narkotika der,« siger Niclas Andersson, områdechef for lokalpolitiet i Rinkeby.

Optøjerne begyndte ved den lokale togstation i Rinkeby ved 20-tiden mandag, da politiet foretog en anholdelse. Patruljen bestod af tre betjente.

En gruppe unge begyndte at bombardere patruljen med sten. Da forstærkninger kom til, blev de også angrebet af stenkastende unge, og politiet måtte trække sig tilbage.

Et par timer senere gik det løs igen. Under optøjerne blev der stukket ild på en halv snes biler, og butikker blev plyndret.

En betjent følte sig så trængt, at han affyrede et skud mod en stenkaster, men kuglen ramte ikke personen.

Hovedparten af beboerne i Rinkeby er indvandrere eller efterkommere af immigranter. Forstaden har før været plaget af uroligheder.

Tirsdag var mange af indbyggerne skræmte over mandagens uroligheder.

»Det er ikke okay, det som sker. Det er skræmmende, og man bliver bange. Hvor er deres forældre henne,« siger en kvinde om de unge drenge, der deltog i optøjerne.

»Jeg har selv børn. Jeg ved, hvad problemet er. De unge har brug for hjælp. De må fuldføre skolen og begynde at arbejde,« siger kvinden, der ønsker at være anonym.

/ritzau/TT

WASHINGTON, DC - FEBRUARY 21: Environmental Protection Agency Administrator Scott Pruitt address employees at the agency's headquarters February 21, 2017 in Washington, DC. Pruitt, long a critic of the EPA, faced a contentious confirmation fight in the Senate. Fold sammen
Læs mere
Foto: Aaron P. Bernstein.

Trump tager hul på løfte om at skrotte Obamas grønne tiltag

USA's præsident, Donald Trump, er gået i gang med at afvikle en håndfuld af sin forgænger, Barack Obamas, grønne tiltag.

Det skriver The Washington Post, der har talt med unavngivne kilder med kendskab til Trumps plan.

Donald Trump vil blandt andet pålægge det amerikanske indenrigsministerium at ophæve et forbud mod nye aftaler om at forpagte føderale landområder til kulminedrift.

Præsidenten vil også pålægge USA's miljøstyrelse, the Environmental Protection Agency (EPA), at ændre begrænsningerne for elselskabers udledning af drivhusgasser.

Trumps ordre kan blive underskrevet så tidligt som i denne uge, oplyser de unavngivne kilder ifølge The Washington Post.

Den nye chef for EPA, Scott Pruitt, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at USA ikke behøver at vælge mellem beskæftigelse og miljø.

»Som en styrelse og som et land tror jeg på, at vi kan være for både energi og arbejdspladser og for miljø,« siger Scott Pruitt i sin første tale til sine ansatte som chef for miljøstyrelsen.

»Vi behøver ikke at vælge mellem de to,« tilføjer han.

Pruitt blev som daværende justitsminister i delstaten Oklahoma i december nomineret af Donald Trump til posten som EPA-chef. Han blev godkendt af Senatet 17. februar.

Mange i USA anser ifølge NBC News Scott Pruitt som en klimaskeptiker.

Han har således betvivlet, at mennesker har påvirket forandringer af klodens klima.

For nylig har han dog modereret den holdning. Fortsat med forbehold.

»Forskningen fortæller os, at klimaet forandrer sig. Mennesker påvirker på en eller anden måde den forandring,« sagde Scott Pruitt under en høring i begyndelsen af februar.

Da Donald Trump satte sig i Det Hvide Hus 20. januar lagde han en kontrakt op på sin hjemmeside med løfter til de amerikanske vælgere. Den gælder for de første 100 dage af hans tid som præsident.

Under klimapunktet finder man et løfte om at ophæve begrænsningerne på udvinding af olie, kul og naturgas, ligesom man finder en annullering af milliardbetalinger til FN's klimaprogrammer.

I stedet skal pengene bruges på vand- og miljøinfrastruktur i USA, mener Donald Trump.

/ritzau/

Foto: FAZRY ISMAIL.

Politi vil afhøre diplomat i sag om drab på Jong-uns bror

Malaysisk politi vil afhøre en nordkoreansk diplomat i sagen om drabet på Kim Jong-nam - halvbroren til den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Det oplyser den nationale politichef, Khalid Abu Bakar, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det malaysiske politi har foreløbig identificeret fem mistænkte i den spektakulære sag og vil indkalde yderligere tre personer til afhøring.

Blandt dem er en person, der er tilknyttet Nordkoreas ambassade i Malaysia. Derudover er der tale om en person, der er ansat ved et nordkoreansk luftfartsselskab.

»Vi har kontaktet ambassaden for at få lov til at afhøre dem begge. Vi håber, at den nordkoreanske ambassade vil samarbejde med os og lade os afhøre dem snart,« siger Kalid Abu Bakar.

»Hvis ikke den vil det, så vil vi tvinge dem til at komme til os,« tilføjer han.

 

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er den nordkoreanske person ansat som ambassadesekretær. Det er stillingsbetegnelsen for en yngre udsendt medarbejder, som rangerer under ambassadørniveau.

Kim Jong-nam blev angiveligt snigmyrdet i Kuala Lumpurs internationale lufthavn i sidste uge, mens han ventede på at boarde sit fly mod Macau.

Den malaysiske politichef oplyser, at yderligere fire mistænkte formentlig er rejst ud af Malaysia og er tilbage i Nordkorea.

/ritzau/