Sådan har Donald Trump klaret sin første måned

Siden Donald Trumps indsættelse den 20. januar i år, er der sket meget for og omkring præsidenten. Men hvordan har han egentlig klaret sin første måned som præsident på fire forskellige punkter.

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu gået en måned siden Donald Trump blev indsat som præsident. Med en indsættelsesceremoni, der blev omdrejningspunktet for en diskussion om, hvor mange tilskuere der var mødt op for at se USA’s 45. præsident afgive sit bindende løfte, fik verden en ny stor personlighed at forholde sig til.

Siden Trump rykkede ind i Det Hvide Hus er meget foregået. Trump har været i en regulær kamp om det indrejseforbud, han forsøgte at få gennemført, men som han måtte sande blev suspenderet af en enstemmig domstol. Han har ført en kappestrid med medierne, hvor ord som »falske medier« og »falske nyheder« er blevet kastet frem og tilbage over bordet. Med Twitter som base er der blevet skudt med skarpt ikke kun før Trumps indsættelse, men altså også under hans første måned som præsident. Ikke mindst omkring størrelsen af publikum under præsidentens indsættelse.

Selvom kritikere flere steder har udtalt, at Donald Trumps første måned har været omgivet af kaos og ikke har fungeret optimalt, så påstår Trump selv, at det hele har kørt »som en fintunet maskine«. Men hvordan er den første måned som præsident egentlig gået for Donald Trump på fire forskellige punkter.

Aktiemarkedet under Trump den første måned

Aktiemarkedet har klaret sig godt under Trumps første måned som præsident. Faktisk ser det bedre ud, end det har gjort for både Barack Obama, George Bush og Bill Clinton i deres første måned som præsident. For Trump har der været en stigning på 5,17 procent, mens Obama oplevede en stigning på 3,18 procent. Under Bush skete et fald på hele 21.11 procent, mens der under Clinton også skete et fald, der dog kun lå på 7,4 procent. Donald Trump kan altså derfor være godt tilfreds på dette punkt.

Trumps forbrug den første måned

Trump er en dyr mand. Faktisk er han så dyr, at han på sin første måned har brugt lige så mange penge på repræsentation, som Barack Obama brugte på et helt år som præsident. Det skriver Independent. Mere præcist har han brugt knap 80 millioner danske kroner på familieture. Penge som altså skal betales af de amerikanske skatteydere. Til sammenligning brugte Obama kun knap 85 millioner danske kroner pr. år i hans 4-årige tid som præsident. Pengene er blandt andet blevet brugt på ture til Palm Beach, og »det er en dyr måde at køre forretning på, og præsidenten burde anerkende dette,« siger Tom Fitton, der er præsident for den konservative organisation Judicial Watch, til Washington Post.

Trumps præsidentielle dekreter den første måned

Under valgkampen lovede Trump, at han ville ændre hele det politiske system i USA, og at magten skulle komme tilbage til folket. Ifølge Trump selv er der sket »imponerende fremskridt«, og han har da også underskrevet 23. dekreter på sine første fire uger. Men har flere dekreter egentlig været under Trumps pen, end tilfældet var, da det var Obama, der havde pennen i hånden? Nej. Godt nok har han med sin underskrift holdt mange af sine kampagneløfter, men Obama underskrev flere dekreter i sin første måned, end Trump har gjort. Blandt de dekreter, der indtil nu er blevet underskrevet, er dekretet der skal bremse det såkaldte »Obamacare«, som Barack Obama i sin tid indførte.

Kilde: BBC

Trumps popularitet blandt befolkningen den første måned

Trump scorer kun en popularitet på 40 procent i en såkaldt »Job Approval Rating«, der har til formål at måle populariteten af den amerikanske præsident blandt befolkningen. Det måles ved spørge et udpluk af befolkningen, om de anerkender præsidentens måde at håndtere sit job på eller ej. Svarende giver en procentsats, den såkaldte »Job Approval Rating«, der fortæller hvor stor en andel af befolkningen, der egentlig er tilfreds med præsidentens arbejde. Og for Donald Trumps vedkommende er tallet altså 40 procent på den første måned. Til sammenligning havde Bill Clinton tidligere en historisk lav bundrecord på 51 procent. Obama havde en popularitet på 64 procent, hvilket ligger tæt på gennemsnittet, der er på 61 procent.