Trump laver »fuldstændig uacceptabel« benådning af »Amerikas sejeste sherif«

Donald Trump benåder sheriffen Joe Arpaio, der er dømt for foragt for retten i racesag. Benådningen frygtes at kunne føre til store protester.

»Det glæder mig at kunne informere, at jeg lige har givet den 85-årige amerikanske patriot Sherif Joe Arpaio en benådning. Han holdt Arizona sikkert!,« skriver Trump på Twitter./ AFP PHOTO / Brendan Smialowski Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

WASHINGTON: Præsident Donald Trump har natten til lørdag dansk tid benådet den tidligere sherif Joe Arpaio fra Arizona, der er blevet landskendt i USA for sin aggressive jagt på illegale immigranter.

Joe Arpaio er blevet et nationalt symbol på den amerikanske splittelse omkring indvandringspolitikken, og han er dømt for foragt for retten i en sag om racediskrimination. Modstandere kalder ham »racist«, tilhængere en »helt«.

Det amerikanske justitsministerium konkluderede under den tidligere præsident Barack Obama, at Arpaio som sherif stod for det værste tilfælde af misbrug af sin politimyndighed med systematisk chikane og diskriminering baseret på race i USAs historie.

Men blandt hans varme støtter er Trump, der på twitter sent fredag offentligt meddelte sin benådning, der frygtes at kunne føre til stærke protester.

»Det glæder mig at kunne informere, at jeg lige har givet den 85-årige amerikanske patriot Sherif Joe Arpaio en benådning. Han holdt Arizona sikkert!,« skriver Trump på Twitter.

Beslutningen om benådning bliver i amerikanske medier betegnet som særligt usædvanlig. I forvejen har tidligere præsidenter været varsomme med at bruge deres magt til at benåde efter forgodtbefindende, men benådningen af Arpaio kalder Washington Post en »sjældenhed blandt sjældenheder«. Normalt falder præsidenters kontroversielle benådninger allersidst i deres præsidentperioder som eksempelvis præsident George H.W. Bush og Bill Clinton gjorde det. USA Today konstaterer, at benådningen ikke følger de normale retningslinjer, og at benådningen af Arpaio falder allerede inden strafudmålingen og uden, at han har udtrykt beklagelse over sine handlinger.

Allerede under Trumps tale til tilhængere under et stævne i Phoenix, Arizona, tirsdag aften, signalerede han stærkt, at det ville gå den vej.

»Blev sherif Joe dømt for at passe sit arbejde?« spurgte præsidenten fra talerstolen.

»Jeg vil komme med en forudsigelse - jeg tror, han vil klare sig fint,« fortsatte Trump og sagde om spørgsmålet om benådning:

»Men jeg vil ikke gøre det i aften, for jeg ønsker ikke at fremprovokere kontroverser.«

Men det har Trump så gjort nu.

Arpaio gjorde tjeneste som sherif i 24 år. Han omtalte stolt sig selv som »Amerikas hårdeste Sherif«, og han var en af de første til åbent at støtte Trumps præsidentkandidatur.

Arpaio lod indsatte iklæde slidt, lyserødt undertøj og serverede mad i fængslet, som blev betegnet som uspiseligt. Han var også i spidsen for den såkaldte »birther´-bevægelse«, der undersøgte præsident Obamas fødselsattest.

Konspirationsteorien om, at Obama blev født uden for USA og dermed slet ikke var en lovlig valgt præsident, var gennem flere år central i Trumps kampagne for at blive præsident.

Den strafferetlige sag ved domstolen mod Arpaio voksede ud af en retssag, der begyndte for et helt årti siden. Hans sherifkontor blev efterforsket for regelmæssigt at krænke latinamerikanske immigranters rettigheder ved uretmæssigt at stoppe dem på gaden udelukkende på grund af deres race og og udseende for at tilbageholde dem baseret på mistanke om, at de opholdt sig ulovligt i USA.

En dommer beordrede i 2011 sheriffen til at stoppe med at tilbageholde folk ud fra en ikke videre begrundet mistanke om deres status som indvandrere, da der ikke var tegn på, at de havde brudt nogle love. Men Arpaio insisterede på, at hans taktik var lovlig. Og derfor fortsatte han ufortrødent sin ulovlige praksis.

I sidste måned blev han derfor dømt for foragt for retten. En kriminel handling der kan give op til seks måneders fængsel. Selve strafudmålingen var sat til 5. oktober. Men nu har præsident Trump altså allerede på forhånd benådet den tidligere sherif.

»Ikke alene har Arpaio fralagt sig sit ansvar. Han meddelte også hele verden og til sine underordnede, at han ville fortsætte sin praksis som hidtil,« skrev dommer Susan Bolton i sin dom i sidste måned ifølge New York Times.

Demokraterne fordømmer Trumps benådning af Arpaio som fuldstændig uacceptabel.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondet i USA.