Trump fik kongelig modtagelse langt væk fra hjemlige skandaler

Saudi-Arabien har høje militære og økonomiske forventninger til Donald Trumps besøg. Den amerikanske præsidents planlagte islam-tale søndag er der knap så høje forventninger til.

Donald Trump ankommer sammen med Saudi Arabiens kong Salman bin Abdulaziz til en velkomstceremoni i Riyadh, Saudi Arabien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det symbolske ved Donald Trumps ankomst til Saudi-Arabien lørdag formiddag, var svær at overse.

Næsten synkront med det officielle valgresultat fra Saudi-Arabiens regionale ærkefjende, Iran, trådte kong Salman frem ved foden af trapperne til Airforce 1 for at give den amerikanske præsident den varmest mulige modtagelse til kongeriget.

Kong Salman, der forbyder Saudi-Arabiens kvinder at gå utildækket og have fysisk kontakt med mænd i det offentlige, rakte hånden frem. Først til Donald Trump, og herefter til den utildækkede førstedame, Melania Trump. I saudisk forstand en kongelig modtagelse af en præsident, der er skandaleramt på hjemmefronten.

Forventningerne til Donald Trump er høje i Saudi-Arabien. Og ingen siger og viser det bedre end saudierne selv.

På Ritzhotellets front i Riyadh, hvor Trump-parret overnatter, har de saudiske værter hængt et gigantisk banner med Trumps portræt.

Og for at der ikke skal herske tvivl om, hvad det er, Saudi-Arabien forventer at få ud af besøget har kongerigets udenrigsminister, Adel al-Jubair, offentliggjort ønskerne i form af et interview i dagbladet Saudi Gazette.

»Saudi-Arabien ønsker at blive forsikret om, at Trump-administrationen vil fortsætte sin hårde tone over for Iran. Via retorik og handling,« siger han til Saudi Gazette.

Saudi-Arabien har interesse i at sikre, at Donald Trump står på kongerigets side over for Iran. Saudi-Arabiens forhold til tidligere præsident Barack Obama var anspændt på grund af Obamas bidrag til at fremme atomaftalen med Iran i 2015.

Den saudiske udenrigsminister udtrykker håb om stærke bånd mellem USA og Saudi-Arabien.

»Trumps besøg vil styrke det strategiske partnerskab mellem Riyadh og Washington og øge kampen mod terror,« siger han til avisen.

Ifølge CNN underskriver Donald Trump en række aftaler under sit besøg i Saudi-Arabien. Både økonomiske og militære aftaler, som begge parter nyder godt af.

Ifølge Reuters omfatter aftalerne en våbenhandel på mellem 650 milliarder kroner og to billioner (2.000 milliarder) kroner. En militær oprustning, som Saudi-Arabien først og fremmest har interesse i for at matche den stigende iranske indflydelse i regionen.

Trump har valgt Saudi-Arabien som sit første rejsemål på en ni dage lang rejse. Det tolkes som et tegn på dyb respekt fra den amerikanske præsidents side. Mens amerikanske medier har travlt med at debattere Trumps hjemlige skandaler, der omfatter den såkaldte Russiagate og fyringen af FBI-chef James Comey, er det en helt anden Trump, der fokuseres på i Mellemøsten.

Det eneste punkt på programmet, hvor forventningerne er knap så høje, er Trumps ventede tale om islam i løbet af søndag. En tale, hvor Trump ifølge AFP vil dele verdens muslimer i to: »de gode og de onde« underforstået ekstremisterne og de, der ikke bruger vold i religionens navn.

»De lave forventninger til Trumps tale, kan være til hans fordel. For så længe han ikke siger noget frygtelig sårende, kan talen blive set som neutral, ja endda positiv,« siger Shadi Hamid fra Brooking Institution til Washington Post.