Tilbage fra graven med sund kulør og hukommelsestab

John Darwin blev erklæret død for fem år siden, men i weekenden dukkede han op på en politistation og meget tyder på, at han har tilbragt tiden i Panama. Frem for at tro på julemirakler har politiet arresteret Darwin for mistanke om forsikringssvig.

John Darwin på et udateret familiefoto. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

LONDON: Anne Darwins smerte var næsten umulig at holde ud.

Efter hendes dengang 52-årige mand fængselsbetjent John Darwin var sejlet ud i Nordsøen i sin kajak 21. marts 2002, var han tilsyneladende forsvundet sporløst.

John Darwin sejlede ofte ud i sin kajak, og denne torsdag eftermiddag havde havet været næsten spejlblankt og roligt, men den erfarne sejler kom ikke tilbage, og klokken halv elleve om aftenen blev redningstjenesten tilkaldt.

Helikoptere og både gennemsøgte et gigantisk område ud for kysten ved parrets drømmehjem i Seaton Carew. Der gik ikke lang tid, før de fandt en pagaj, bare 100 meter fra det sted, hvor John Darwin normalt satte sin kajak i søen. Det var det eneste spor indtil den 7. maj, da Anne Darwin blev tilkaldt for at se nærmere på resterne af en kajak, der var skyllet i land.

Hun identificerede den som John Darwins og alt tydede på, at det værste var sket.
Som hun selv forklarede til politiet ni måneder efter, var det uvisheden, der sled allermest.

»Jeg har ikke engang en grav, hvor jeg kan gå hen og sørge over min ægtemand,« sagde den tårevædede enke dengang.

Men det havde sin naturlige forklaring, skulle det vise sig.

Livsforsikringen

Et år efter John Darwins forsvinden, blev der holdt et retsmøde, hvor en retsmediciner erklærede den forsvundne fængselsbetjent død. Dødsårsagen blev en såkaldt åben dom, fordi det hverken kunne bevises eller modbevises, om der havde været tale om en ulykke, et selvmord eller noget helt tredje. Der var ganske enkelt ingen spor af John Darwin at arbejde med.

Lægesekretær Anne Darwin sad tilbage i parrets drømmehus, som de havde købt bare nogle uger inden John Darwins forsvinden. Det var ikke sådan, de havde forestillet sig, at deres liv i den lille landsby ved kysten skulle forløbe sig.

Men i det mindste havde Anne Darwin nu fået udbetalt livsforsikringen for den mand, hun havde været gift med, siden hun var 21 år gammel, og hun havde støtte i sine voksne sønner Anthony på 29 år og Mark på 32 år.

Forelskelsen

Der var et par stykker i familien, der hævede øjenbrynene en smule, da Anne Darwin i 2005 nærmest ud af det blå besluttede sig for at tage alene på ferie til Panama af alle steder. Da hun kom hjem, stod det klart, at hun havde forelsket sig uigenkaldeligt i stedet. Efter flere besøg besluttede hun sig for at slå sig ned der.

For halvanden måned siden solgte hun huset i Storbritannien for lidt over fem millioner kroner, pakkede de fleste af sine ejendele og forlod sit gamle hjem i sådan en hast, at hun endda efterlod de spanske lærebøger, hun havde brugt til at forberede sig på det nye liv.

Hun flyttede ind i en lille treværelses i Panama City og ventede på, at hendes møbler skulle ankomme, da hun fik en opringning, der skulle komme til at vende op og ned på hendes liv igen.

Det var en af hendes sønner.

»Sidder du ned, mor? Jeg har far siddende her.«

John Darwin var dukket op på en politistation i det indre London, angiveligt med et totalt hukommelsestab om alt hvad der er hændt ham, siden han var på ferie med sin kone i Norge i 2000.

»Han var velnæret, havde en sund kulør og var solbrændt på en måde, der indikerer, at han nok ikke har opholdt sig her i landet,« sagde en talsmand for politiet, der understregede, at det endnu ikke er udelukket, at John Darwin rent faktisk intet husker.

»Vi foretager stadig medicinske undersøgelser,« sagde politiet.

Anholdelsen

Det, der for de fleste ville være både et chok og svaret på alle bønner, var en begivenhed som Anne Darwin tilsyneladende tog med ophøjet ro.

»Det var fantastisk at høre, at han er i live,« sagde hun til den britiske avis The Sun, der har opsporet hende i Panamas hovedstad.

Alligevel har Anne Darwin ikke bestilt plads på det næste fly til Storbritannien. Hun skal lige have ordnet visapapirerne og have sine møbler på plads, inden hun kan blive genforenet med den mand, hun angiveligt har frygtet død i de seneste fem år.

Det er godt det samme. Hun ville formentlig ikke kunne se sin mand inden for den nærmeste fremtid. Han blev arresteret natten til onsdag under mistanke for forsikringssvig.

Billeder fra en webside for et selskab i Panama, der hjælper udlændinge med at finde sig til rette i Panama, viser angiveligt en storsmilende John Darwin, der står ved sin kones side og besynger selskabets gode service og deres hjælp til at få parret etableret.

Billedet er dateret 14. juli 2006. Tre år efter John Darwin blev erklæret død, og mere end et år inden han blev fundet i live igen.