Sveriges statsminister: Busulykke efterlader hele landet i sorg

Tre døde morges i en ulykke, da en bus fyldt skoleelever havarerede i Sverige. En ulykke, der »efterlader mig og hele landet i sorg«, lyder det fra statsministeren.

Bussen kørte af endnu ukendte årsager af vejbanen lige syd for midtsvenske Sveg. Fold sammen
Læs mere
Foto: 40421 Nisse Schmidt/TT

Sverige er i sorg, efter at en dobbeltdækkerbus fyldt med skoleelever tidligt søndag havarerede i en soloulykke, der indtil sidst på dagen havde kostet tre passagerer livet, mens tilstanden blev beskrevet som kritisk for yderligere et par passagerer.

Ulykken skete på E45 lige syd for midtsvenske Sveg, hvor bussen med 52 elever fra 8. klasse på Ängsskolan i Skene var på vej til et skiområde i Jämntland. Med om bord på bussen var seks voksne ledere og en enkelt chauffør.

Statsminister Stefan Löfven (S) sagde i eftermiddag til det svenske nyhedsbureau TT, at busulykken »efterlader mig og hele landet i sorg«.

»Mine tanker går til de tilskadekomne, forældre, venner og pårørende«, tilføjede han.

Ikke mindst hjemme i Skene er sorgen knugende. Flaget er på halvt ved skolen, hvor de lokale er mødt op for at søge hinandens trøst, lægge hilsener og tænde lys.

Leder af Liberalerne, Jan Björklund, der i sin tid selv gik på Ängsskolan, beskriver over for Dagens Nyheter byen Skene i Marks Kommun som »et lille samfund, hvor mange kender hinanden«, og hvor der vil være »betydelig sorg«.

Sidst på dagen var 23 af de 59 personer om bord på bussen stadig indlagt. Fem af dem alvorligt tilskadekomne. Der var ingen meldinger om alder eller køn på de omkomne eller de sårede.

Bl.a. fordi politiet ikke havde været i kontakt med alle pårørende, fremgik det på et pressemøde.

Tilbage står det helt afgørende spørgsmål. Hvordan kunne en bus havarere midt på E45 på et tidspunkt uden den store trafik?

Flere medier kunne i dag oplyse, at chaufføren havde overlevet ulykken og var blevet bragt til sygehuset. Ifølge busselskabet, Bergkvarabuss, var han slemt chokeret og forslået, men ellers uskadt.

Hans forklaring var sidst på dagen endnu ukendt. Politiet ville kun oplyse, at man havde talt med ham.

Men selskabet oplyste, at bussen var fra 2010 var nysynet og i forsvarlig og god stand. Den havde plads til 79 passagerer.

Ifølge flere svenske medier fortalte unavngivne passagerer, at de fleste lå og sov i bussen, da ulykken skete. TT kunne desuden oplyse, at de uskadte passagerer fra bussen blev mødt med åbne arme af borgere, myndigheder og frivillige i Sveg, hvor de blev bragt til forsamlingshuset, der også fungerede som krisecenter. Ifølge TT ville de unge blive kørt tilbage til Skene i bus i eftermiddag og i aften.

Politiet indleder nu et efterforskningsarbejde, hvor alle involverede i ulykken vil blive afhørt.