Sverigedemokraterna er størst i Sverige

Sverigedemokraterna står ifølge en ny meningsmåling til mere end en fjerdedel af de svenske stemmer. Partiet er dermed det største i Sverige.

Det nationalistiske parti Sverigedemokraterna er det største parti i Sverige. Her lederen, Jimmie Åkesson. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX Fold sammen
Læs mere

SVERIGE: For første gang nogensinde er det nationalistiske parti Sverigedemokraterna det største parti i Sverige, viser en Yougov-måling lavet for det svenske medie Metro.

Partiet, der har Jimmie Åkesson i spidsen, står således til 25,2 procent af stemmerne blandt de 1.527 adspurgte vælgere i alderen 18 til 74 år.

De to svenske regeringspartier, Socialdemokraterna og Moderaterna, står til henholdsvis 23,4 procent af stemmerne og 21 procent af stemmerne.

Det er dog langt fra en ny tendens, at Sverigedemokraterna vokser. Og for den svenske ekspert Sören Holmberg, der er professor i statskundskab på Universitetet i Göteborg, er målingen heller ikke så overraskende.

»Det er ikke sådan virkelig overraskende,« siger professoren.

Sören Holmberg peger på, at det blandt andet er kriminalitet, der får vælgerne til at søge mod højre:

»Målingen viser, at kriminalitet er en væsentlig faktor for de vælgere, der nu vil stemme Sverigedemokraterna. Vi har haft en stor offentlig debat i de seneste uger om flygtninge og indvandrerproblemet og også en række grimme sager,« siger Sören Holmberg til den svenske avis.

Sverigedemokraterna er vokset fra 22,1 procent af stemmerne i forhold til den samme Yougov-måling foretaget i juli, skriver Metro.

Socialdemokraternas størrelse er stort set den samme med et marginalt fald på 0,2 procent af tilslutningen, mens Moderaterna har mistet mere end to procent af stemmerne.