Sverige hæver alkoholafgiften med syv procent

Finansminister Anders Borg erkender risiko for øget grænsehandel, når vores naboland hæver alkoholafgiften med syv procent. Men han ser skattestigningen som led i kamp mod misbrug.

Sveriges finansminister Anders Erik Borg. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETRAS MALUKAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VILNIUS Den svenske regering vil nu hæve alkoholskatten med intet mindre end syv procent. Det fremgår af den svenske finanslov, som fremlægges i næste uge.

På mødet for EUs finans- og økonomiministre i Vilnius bekræftede Sveriges finansminister Anders Borg, at regeringen nu vil flå købere af alkohol hårdere: Skat på vin og øl øges med syv procent, mens skatten på spiritus skrues i op med én procent. Totalt vil man øge skatteindtægterne med 730 millioner svenske kroner.

»Alkoholskatten skal hæves ligesom tobaksskatten. Vi hæver den så meget, vi kan i forhold til også at afværge grænsehandel. Men jeg mener, at det er naturligt, og vi gør det efter devisen: Det er bedre at arbejde end at drikke,« sagde Anders Borg i dag.

Egentlig var han i Vilnius for at diskutere EUs økonomiske udfordringer, men der var også tid til at diskutere det kontroversielle hjemlige emne, som angribes hårdt af Foreningen af Vin og Spiritusleverandører, der forudser en eksplosion i smugling og grænsehandel.

»Vi har allerede et enormt problem med »vodkabiler« og organiseret kriminalitet, hvor smuglere tjener store penge på at sælge alkohol, blandt andet til unge,« siger Erika Nylander, formand for foreningen til det svenske nyhedsbureau TT.

Samtidig tvivler Erika Nylander på, at regeringen faktisk vil få 730 mio. kr. ud af manøvren:

»Det er en fejlberegning. Regeringen har ikke medtaget effekterne af illegal indførsel af alkohol,« siger hun.