Studie: Man bliver mere ulykkelig af at få børn end af at miste sin partner

Førstegangsforældre er mere utilfredse med deres liv end voksne, der bliver skilt, er arbejdsløse eller må begrave deres partner. Det viser et nyt amerikansk studie.

Det har større negativ effekt på livet at få et barn end at blive skilt, være arbejdsløs eller miste sin partner, viser amerikansk studie. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Når man snakker med nybagte forældre, hører man for det meste, at det er en fantastisk oplevelse at sætte et nyt menneske i verden. De fleste er heller ikke blege for at nævne, at det er hårdt arbejde, Men hvor hårdt, det faktisk er, er de fleste måske ikke klar over.

At det kan være hårdt og påvirke ens liv negativt at gå gennem en skilsmisse, at være arbejdsløs eller miste sin partner er til gengæld ikke så overraskende, men det at få et barn er faktisk værre for voksnes tilfredshed med deres liv.

Det viser et nyt studie omtalt i Washington Post fra det amerikanske tidsskrift Demography.

De to forskere bag studiet, Rachel Margolis og Mikko Myrskylä, har fulgt 2.016 tyskere fra et tidspunkt, hvor de ingen børn havde og frem til mindst to år efter, de fik deres første barn. Forældrene fik stillet spørgsmålet »Hvor tilfreds er du med dit liv - alt taget i betragtning?« og blev bedt om at rangere fra nul til ti, hvor nul var meget utilfreds og ti var meget tilfreds.

Tilbagemeldingerne fra forældrene viste, at de mistede 1,6 point på tilfreds med livet-skalaen, når de fik deres første barn, hvilket anses som et meget stort fald. Til sammenligning har tidligere undersøgelser vist, at ens følelse af tilfredshed med sit liv falder 1 point, hvis ens partner dør, eller hvis man er arbejdsløs, mens en skilsmisse kan få tilfredsheden til at synke med 0,6 point på skalaen.

Omkring 30 procent af de adspurgte tyskere var lige så tilfredse eller mere tilfredse med deres liv, efter de fik det første barn, men resten af forældrene meldte tilbage, at forældrerollen havde haft en negativ effekt.

»Selv om målingen ikke giver et fuldt billede af respondenternes oplevelse med at få et barn, er det at foretrække at stille spørgsmål om at få børn, fordi det ses som tabu for nye forældre at sige negative ting om et nyt barn,« skriver de to forskere bag studiet blandt andet om metoden.

Deltagerne i studiet var i de fleste tilfælde glade, når de planlagde at få deres første barn og under graviditeten, men efter fødslen ramte oplevelsen negativt.

Målet med studiet har været at få svar på, hvorfor der i mange lande er stor forskel på, hvor mange børn forældre ønsker at få, og hvor mange de faktisk får. Det er også tilfældet i Danmark, hvor et par i gennemsnit ønsker sig 2,5 børn, men kun får 1,7. Konklusionen på studiet er, at jo større negative oplevelser ved at få det første barn, jo mindre chance er der for, at forældrene får endnu et barn.