Store dele af Great Barrier Reef er dødt

Verdens største koralrev er ved at dø. Den eneste måde at forhindre udslettelse på er at takle klimaforandringerne direkte, siger forsker.

Great Barrier Reef er alvorligt skadet. Det er usikkert, hvorvidt Great Barrier Reef kan komme sig oven på den omfattende skade, siger forskere. Fold sammen
Læs mere
Foto: David Gray
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan se det fra rummet. Det er 2000 kilometer langt og omkring 5000.000 år gammelt. Uden for Queenslands kyst i det nordøstlige Australien ligger det største koralrev i verden. Men Great Barrier Reef er ved at dø.

Forskere har sagt det i snart to årtier: Hvis vi ikke sætter en stopper for global opvarmning, vil koralrevene dø. Nu er det ved at blive en realitet.

»Vi havde ikke forventet at se dette niveau af ødelæggelse af Great Barrier Reef før om 30 år. Nord på har jeg set hundredvis af koralrev - to tredjedele af dem var bogstaveligt talt døende og er nu døde,« siger professor Terry P. Hughes til The New York Times. Han er leder for et statsfinansieret center for koralrev på James Cook University i Australien.

Professoren har undersøgt Great Barrier Reef og konkluderer, at store dele af koralrevet allerede har mistet mellem 47 og 83 procent af dets koraller.

Global opvarmning får havets temperatur til at stige. Forhøjede temperaturer er den største trussel mod koralrev. Hvis temperaturen stiger med blot én til to grader, starter fænomenet »koralblegning«:

Korallerne får deres farve og føde fra mikroalger. Når temperaturen i havet bliver for varm, søger mikroalgerne væk fra korallerne, hvilket svækker koraller, og får dem til at skifte farve til hvid. Heraf betegnelsen koralblegning. Hvis temperaturen i havet forbliver for varm, dør korallerne. Ifølge Terry P. Hughes har kun 9 procent af Great Barrier Reef helt undgået koralblegning siden 1998.

Koralblegning har store konsekvenser for både mennesker og dyr. Revene er habitat for mange af havets dyrearter, hvis eksistens nu er i fare. Det har en betydning for flere hundrede millioner mennesker i verdens fattige lande, der får deres primære protein fra de fisk, der lever i revene. Desuden er koralrevene en kæmpe pengeindustri især i Australien, hvor 70.000 jobs er afhængige af dem, skriver The New York Times.

Den australske regering har forsøgt at bekæmpe den negative udvikling med den såkaldte »Reef 2050 Plan,« hvor de blandt andet har begrænset havneudviklingen og afstrømning fra landbruget. Men det er ikke nok, mener Terry P. Hughes.

»De rev, der befinder sig i mudret vand er lige så udsatte som dem i uberørt vand. I forhold til hvad man lokalt kan gøre for at forhindre blegning, er det ikke gode nyheder. Svaret er, at der ikke er meget at gøre. Vi er nødt til at imødegå klimaforandringerne direkte,« siger han til The New York Times.

Det er dog muligt at genoprette noget af det døde koralrev i fremtiden, hvis temperaturerne falder.