Stigende eksport af tvivlsomme økologiske produkter fra Kina

Kina eksporterer i stigende grad økologiske fødevarer til Vesten, og det vækker skepsis i kølvandet på de mange skandaler med kinesiskproducerede varer. Men Kina er tilsyneladende også en uundgåelig del af fremtiden, når det gælder økologi.

Kina er på trods af massive miljøproblemer og tvivlsom fødevaresikkerhed godt på vej til at blive verdens største producent af økologiske fødevarer. Landet ligger kun efter Australien og Argentina målt på arealet af landbrugsjord uden kunstgødning og pesticider, og arealet vokser år for år.

Det er ikke tilfældigt, men en beslutning fra allerhøjeste sted i centralregeringen, der ser økologiske landbrug som en måde at bekæmpe landets store miljøproblemer. Samtidig imødekommer Kina den voksende globale efterspørgsel påøkologiske fødevarer, hvorfor langt størstedelen går til eksport. Sidste år eksporterede Kina økologiske fødevarer til konkurrencedygtige priser for ca. 300 mio. dollar.

På den anden side af jorden i Danmark er efterspørgslen påøkologisk frugt og grøntsager ligesom i mange andre lande i Vesten nærmest eksploderet, og derfor stiger importen fra udlandet år for år. For eksempel har SuperBrugsen haft en stigning i salget af økologiske fødevarer på 25 pct. i år, og supermarkedskæden har indgået et samarbejde med Økologisk Landsforening om i fællesskab at kæmpe for at få flere landmænd til at producere økologisk.

Importen stiger
Det virker. Men uanset, hvor mange danske landmænd, der dyrker økologisk, så vil importen på sigt stige. Og Kina er ifølge Paul Holmbeck, som er direktør for Økologisk Landsforening, svær at komme uden om.

»Med den vækst, der sker i Kina, så vil vi se en stigende import derfra. Der er økologisk set meget fornuft i at importere fra nærmarkederne, men forbrugerne ønsker en mangfoldighed i vareudbudet,« siger han.

Billige kinesiske fødevarer bliver i stigende grad importeret til Danmark, men de færreste danske importører er endnu begyndt at importere økologiske produkter fra Kina. Det er sandsynligvis blot et spørgsmål om tid.

GASA Odense importerer i forvejen æbler fra Kina, og direktør Jens Pasgaard kan sagtens forestille sig, at landet i fremtiden kommer til at spille en stor rolle indenfor både almindelige og økologiske fødevarer i Danmark.

»Vi driver en forretning, og da vi oplever en stigende interesse fra danske forbrugere til begrebet økologi, er det vores opgave at forfølge den. Jeg vil ikke afvise, at det kan blive aktuelt med større import fra Kina, men de skal jo være synlige over for os. Det handler jo om kontakter og distributionsnetværk,« siger Jens Pasgaard.

Ringe fødevaresikkerhed
Også internt i Kina vokser efterspørgslen påøkologiske fødevarer i takt med de mange skandaler med tungmetaller i grøntsager, giftige farvestoffer i æg og frugt samt giftigt tandpasta. Men de nyrige kinesiske forbrugere, som har råd til at betale for økologiske fødevarer, er meget skeptiske, fordi de ved, hvor let det er at forfalske økologiske mærkninger i verdens kopi-land nummer et.

Der har allerede været mange sager, hvor økologiske varer viste sig at indeholde rester af pesticider og kemisk gødning, selvom varebetegnelsen sagde noget andet.

Hovedårsagen til den ringe fødevaresikkerhed i Kina er ifølge den hollandske professor Michiel Keyzer, som er økonom og direktør for World Food Studies ved Vrije Universitet i Amsterdam, at der endnu ikke findes nogle store respekterede fødevarevirksomheder, som kan blive stillet til ansvar.

»Udviklingen går så stærkt i Kina, og der kommer hele tiden nye fødevarevirksomheder og nye mennesker, og derfor er det svært at opbygge et omdømme. Der bliver for eksempel snydt med mærkningen af fødevarerne, og forbrugerne har ingen mulighed for at tjekke oprindelsen, fordi det hele bliver blandet sammen undervejs,« siger Michiel Keyzer.

Svært at spore varerne
Globaliseringen har kun gjort det sværere at spore fødevarer tilbage til oprindelsesstedet, når de først er blevet transporteret tusindvis af kilometer i Kina, som er et kæmpe stort land, og derefter bliver afskibet til Europa. Således bliver det endnu sværere for importører og forbrugere i Vesten at kontrollere, hvor produkterne kommer fra og om de er økologiske.

»Jeg ville generelt aldrig stole påøkologiske produkter. Det er bestemt ikke en kvalitetsgaranti. Der er ofte flere problemer med økologiske produkter end med ikke økologiske produkter, fordi de ikke er lige så standardiserede,« siger Michiel Keyzer.

Den holdning er Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening lodret uenig i. Ikke mindst fordi kontrolsystemet for økologiske produkter er langt strengere end for andre produkter.

»Vi vil ikke medvirke til at så tvivl om kvaliteten af kinesiske økologiske varer, for jeg ved, at der også i Kina findes solid økologisk praksis. De suden er kontrolsystemet i EU rigtig godt, og det bliver hele tiden videreudviklet,« siger han og tilføjer, at han under alle omstændigheder vil anbefale danske forbrugere at vælge økologiske produkter, hvis de køber fødevarer fra Kina, da indholdet af pesticider i almindelige varer fra Kina kan være meget højt.