Sri Lankas forsvarsminister: Hjernen bag terrorangreb er død

Lederen af den islamistiske gruppe, der angreb kirker og luksushoteller i Sri Lanka søndag, er død, lyder det fra Sri Lankas forsvarsminister. Lederen af gruppen var selv en af selvmordsbomberne.

Sri Lankas forsvarsminister Ruwan Wijewardene fortalte på et pressemøde, at der vil følge yderligere arrestationer. Foto: Iahara S. Kodikara/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ISHARA S. KODIKARA

Hjernen bag terrorangrebet i Sri Lanka er død. Han var nemlig selv en af de selvmordsbombere, der angreb kirker og luksushoteller i Sri Lanka søndag. Det fortæller landets forsvarsminister Ruwan Wijewardene til norske VG.

Dødstallet efter søndagens terrorangreb i Sri Lanka er onsdag morgen steget til 359, oplyser Sri Lankas politi ifølge Ritzau, og i alt 58 personer er blevet anholdt for at stå bag angrebet. Der ventes at blive foretaget op mod 100 anholdelser.

»Der kan fortsat være angrebsmænd derude, men vi tror, at vi har kontrol over situationen inden for nogle dage. Der vil komme flere arrestationer snart,« siger Wijewardene på et pressemøde til VG.

Men manden, der udtænkte angrebet, er formentlig allerede død, fortalte forsvarsministeren i samme ombæring. De srilankanske myndigheder mener, at det er den islamistiske gruppe National Thowheed Jamathblee, der står bag angrebene.

»Vi mener, at lederen for gruppen er blandt selvmordsbomberne,« fortalte forsvarsministeren tirsdag.

Samme dag tog Islamisk Stat ansvar for terroraktionen. De delte et billede af syv maskerede, men navngvine mænd, som angiveligt skulle have stået bag angrebene. På billedet står de foran et IS-flag. En af mændene på billedet var angiveligt Zahran Hashim, lederen af National Thowheed Jamathblee, skriver Telegraph.

Forsvarsministeren ville dog ikke navngive lederen, da han tirsdag fortalte pressen, at han formentlig var død. Han kunne heller ikke bekræfte, at Islamisk Stat havde støttet terroraktionen.

»Vi ved, at Islamisk Stat har givet ideologisk støtte, men vi ved endnu ikke, hvor konkret støtten derudover har været,« fortalte han.

Det er ikke bekræftet, om Islamisk Stats billede er ægte.

Ifølge Ritzau har myndighederne forklaret, at der var ni selvmordsbombere, hvoraf otte er blevet identificeret. En af dem er gruppens leder, som begik selvmord på Shangri-La Hotel. En anden af selvmordsbomberne var en kvinde, som var gift med en tredje selvmordsbomber, skriver VG.

Den amerikanske ambassadør i Sri Lanka siger ifølge Ritzau, at radikale grupper i Sri Lanka stadig planlægger angreb i landet, og hun klandrer i øvrigt de srilankanske myndigheder for ikke at have håndteret advarslerne om terrorangrebet godt nok. Men forsvarsministeren lover, at politiet stadig arbejder på højtryk for at finde og pågribe flere ekstremister i landet.

»Der er politioperationer i gang, så vi kan pågribe endnu flere. Vi arbejder på at samle al mulig efterretning om bagmændene og andre ekstremister, som befinder sig i landet,« siger han til VG.