Sikkerhedsrådet drøfter formodet kemisk angreb i Idlib

Stormagterne i FN's Sikkerhedsråd mødes onsdag for at drøfte det formodede angreb med kemiske våben i Syrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

New York. Onsdag klokken 16 dansk tid træder stormagterne i FN's Sikkerhedsråd sammen i FN-hovedkvarteret i New York for at få en orientering om, hvad der er sket i den syriske by Idlib og drøfte situationen.

Det sker efter meldingerne tirsdag om, at der er sket et angreb med kemiske våben i byen, og at det syriske regime står bag angrebet.

Det er Frankrig og Storbritannien, som har bedt om mødet.

Observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder sagde tidligere tirsdag, at mindst 58 mennesker er dræbt i byen. 11 af dem skal være børn.

Talsmænd fra såvel Frankrig som Storbritannien og USA har givet det syriske regime under ledelse af præsident Bashar al-Assad skylden for angrebet.

Den syriske hær afviser imidlertid.

- Vi er tydeligvis meget bekymret for, hvad der er sker med det syriske kemiske angreb, så i morgen har vi et hastemøde, siger den amerikanske FN-ambassadør, Nikki Haley.

I april er det USA - et af de fem permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet - som har præsidentskabet for det samlede råd på 15 medlemslande.

Matthew Rycroft, Storbritanniens FN-ambassadør, siger, at Idlib-angrebet endnu engang "demonstrerer, at regimet vil gøre alt for at forblive ved magten, endda bruge de mest afskyelige våben, man kan forestille sig".

Han tilføjer, at årsagen til, at Sikkerhedsrådet skal drøfte angrebet, er, at der skal lægges pres på dem, der "tidligere har nedlagt veto" i sådanne sager.

I februar nedlagde Rusland, som er allieret med Syrien, sit syvende veto sammen med Kina for at beskytte præsident Assad mod aktioner fra Sikkerhedsrådet.

Dermed blev et forsøg fra Vesten på at indføre sanktioner på grund af rapporter om brug af kemiske våben under den seks år lange borgerkrig stoppet.

Et permanent medlem af Sikkerhedsrådet har magt til at nedlægge veto, altså at gå imod resten af Sikkerhedsrådet og dermed forkaste et forslag.

De fem permanente - eller faste - medlemmer er USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina.

/ritzau/Reuters