Saudiaraberne fremtidssikrer kongehus med ny kronprins

Den populære og blot 31-årige Mohammed bin Salman er udset til at blive Saudi-Arabiens næste konge.

Saudi-Arabien har fået ny kronprins. Hans navn er Mohammed bin Salman, og han er søn af den nuværende kong Salman. Scanpix/Fayez Nureldine Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saudi-Arabiens kong Salman har i sin 31-årige søn Mohammed bin Salman fundet en kronprins, der potentielt kan regere det mellemøstlige monarki i årtier.

Han erstatter onsdag sin fætter, 57-årige Mohammed bin Nayef, som nummer et i arvefølgen.

Dermed forsøger kongen at sikre slægtens fremtid, vurderer Martin Hvidt, lektor på Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

»Mohammed bin Salman har tydeligvis kvaliteter, og han er også allerede blevet tildelt stor magt. Han er populær, og derfor er det også en måde at fremtidssikre kongefamilien på,« siger han.

Da Salman blev konge i januar 2015, var få personer uden indgående kendskab til Saudi-Arabien klar over, hvem Mohammed bin Salman var.

Men siden tronskiftet har han spillet en fremtrædende rolle som blandt andet forsvarsminister og i arbejdet med at gøre den saudiarabiske økonomi mindre afhængig af olie.

I det hele taget har Mohammed bin Salman haft indflydelse på en bred vifte af områder i saudiarabisk politik.

»Han er visionær og dygtig. Der er også nogle, der kalder ham et DAMP-barn,« siger Martin Hvidt om den nye kronprins' mange roller.

I dag symboliserer Mohammed bin Salman ifølge nyhedsbureauet Reuters håbet for den unge generation. Over halvdelen af landets befolkning er under 25 år.

Mohammed bin Nayef skulle onsdag have gjort det klart, at han bakker op om sin afløser.

Spillet om tronfølgen i Saudi-Arabien er dog ikke altid så lige til, påpeger Martin Hvidt.

»Hvis en konge har fire koner, så bliver der lavet aftaler på kryds og tværs af konernes slægter om, hvem der er den næste i rækken.«

»Familien til den kone, der bliver mor til den kommende konge, bliver voldsomt beriget, og derfor er der et stort internt slagsmål om, hvem der bliver rige i næste generation,« siger Martin Hvidt.

/ritzau/