Saudi-Arabiens kong Salman udpeger sin søn som ny kronprins

Den 81-årige konge har udpeget sin 50 år yngre søn som sin efterfølger.

Mohammed bin Salman er 31 år gammel. Han er også blevet udnævnt som vicepremierminister og fastholder i øvrigt sin post som forsvarsminister. Reuters/Charles Platiau/arkiv Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Saudi-Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz bin Saud, har udpeget sin søn Mohammed bin Salman til kronprins. På samme tid afsætter han den hidtidige kronprins, Mohammed bin Nayef, som er hans nevø.

Det oplyser det officielle saudiske presseagentur, SPA.

Mohammed bin Salman er 31 år gammel. Han er også blevet udnævnt som vicepremierminister og fastholder i øvrigt sin post som forsvarsminister.

Kong Salman har gennem længere tid gradvist fjernet magt fra 57-årige Mohammed bin Nayef.

Mohammed bin Nayef er velanset i den vestlige del af Saudi-Arabien for sin modstand mod den ekstremistiske gruppe al-Qaeda. Men kong Salman har ikke vist samme begejstring for bin Nayef, der ikke er hans søn.

I Saudi-Arabien symboliserer den unge kronprins håb for den yngre generation. Mere end halvdelen af landets befolkning er under 25 år.

Dette års islamiske helligdage eid al-fitr bliver forlænget i forbindelse med udpegningen af den nye kronprins, skriver nyhedsbureau SPA.

Nyhedsbureauet henviser til det royale dekret om den nye kronprins.

Embedsmænd, der arbejder for regeringen, får normalt 10 fridage under eid, der ventes indledt søndag.

Udpegningen af den nye kronprins kommer efter to tumultagtige år under den 81-årige kong Salman.

En udenlandsk diplomat siger til AFP, at Mohammed bin Nayef var blevet svagere og svagere politisk og stadigt mere marginaliseret efter gentagne indgreb, hvor han havde fået frataget beføjelser.

/ritzau/Reuters