Hun blev fængslet for at køre bil i Saudi-Arabien - nu anholdt igen

En saudisk kvinde, som i 2014 blev fængslet i to en halv måned for at have kørt bil, har været anholdt igen i Saudi-Arabien. Sagen sætter igen fokus på den saudiske undertrykkelse af basale kvinderettigheder.

Foto: Privat Fold sammen
Læs mere

En kvindelig, saudiarabisk menneskerettighedsaktivist, som i 2014 blev omtalt over hele verden, fordi hun blev anholdt og fængslet i 73 dage for at have forbrudt sig mod det saudiske kongedømmes forbud mod, at kvinder kører bil, har været tilbageholdt igen.

Loujain al-Hathloul forsøgte i november 2014 at køre fra De Forenede Arabiske Emirater ind i Saudi-Arabien for at protestere mod det saudiske forbud mod kvinder bag rattet - et forbud, der er det eneste af sin slags i verden, og som religiøse kræfter bl.a. opretholder med henvisning til, at det kan være skadeligt for kvinders forplantningsevne, hvis de på den måde kører og bumper rundt i bil.

27-årige Loujain al-Hathlouls brøde denne gang er uvis, men hendes mand kunne onsdag bekræfte via Twitter, at hun er løsladt igen. Hun blev anholdt 4. juni.

Støtter af al-Hathloul mener, at anholdelsen af den kvindelige aktivist er ren intimidering:

»De saudiarabiske myndigheders fortsatte chikane af Loujain al-Hathloul er absurd og grundløs (...) Det lader til, at hun er et mål igen på grund af hendes fredelige forsvar af menneskerettigheder og kvinders rettigheder, som konsekvent undertrykkes i kongedømmet,« siger Samah Hadid, kampagnedirektør hos Amnesty International i Mellemøsten til Middle East Eye.

Under sin tilbageholdelse har Loujain al-Hathloul ifølge familien hverken haft adgang til advokat eller sin familie.

Kvinderettigheder i konstant fokus

Det meget konkrete forbud mod kvinder bag rattet har flere gange i de senere år været genstand for protester og happenings fra de saudiske kvinders side. Og Saudi-Arabiens undertrykkelse af kvinders rettigheder er et konstant emne - både i de saudiske relationer til omverdenen og internt i kongedømmet.

Alle kvinder i Saudi-Arabien skal eksempelvis have »mandlige værger« - typisk en far, bror eller ægtemand, der reelt bestemmer, hvad kvinden må og kan foretage sig.

De manglende rettigheder for kvinder kom senest i fokus, da den amerikanske præsident Donald Trump i sidste måned besøgte Saudi-Arabien.

Her lovpriste præsidentens medrejsende datter, Ivanka Trump, de saudiske »fremskridt inden for kvinderettigheder«. Muligvis fordi de arabiske lande lige havde doneret 100 millioner dollar til et globalt iværksætterforum for kvinder, som Ivanka Trump er en af de primære fortalere for.