Russisk skuespiller og Putin-kritiker fundet død under mystiske omstændigheder

Den russiske skuespiller Alexei Devotjenko blev onsdag aften fundet død i sin lejlighed under mystiske omstændigheder. Han var kendt som en åbenmundet kritiker af Vladimir Putin.

Den russiske skuespiller Alexei Devotjenko. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hvirvler med rygter og teorier, efter den 49-årige russiske skuespiller Alexei Devotjenko onsdag aften er blevet fundet død i sin lejlighed i Moskva.

Det fortsat uvist, hvad der tog livet af skuespilleren. Den tabloid onlineavis Lifenews skriver, at Devotjenko døde som følge af blodtab efter at have modtaget flere knivstik, mens andre skriver, at han blev fundet i en blod af pøl - omringet af tomme whiskyflasker og tomme pakker phenazepam, et middel mod epilepsi.

Andre russiske nyhedsbureauer citerer en politikilde for at sige, at der ikke er grund til at tro, at der ligger en forbrydelse bag Devotjenkos død.

Alexei Devotjenko var en kendt skuespiller i Rusland efter at have taget del i en række populære TV-serier og teaterstykker. Og han har ikke forsømt at bruge sin kendte stemme til at buldre mod Putin og styret i Kreml.

Senest i forbindelse med krigen i Ukraine, hvor han tilbage i marts offentligt fordømte Kremls og Putins beslutning om at annektere Krim-halvøen.

I 2011 afstod Devotjenko sågar fra at tage imod to nationale priser for sit skuespil med den begrundelse, at han var »flov« over at modtage noget fra Putins hænder.

»Jeg har fået nok af alt det her zar-stof med alle des løgne, dets coverups, den organiserede kriminalitet, bestikkelse og andre triumfer,« sagde skuespilleren dengang.

Putinstyret er utallige gange under sit årelange styre blevet beskyldt for at ryddet kritikere af vejen.

Blandt de mest berygtede eksempler er drabet på Anna Politkovskaja, der blev skudt i sin beboelsesejendom i Moskva i 2006 efter at have været stærkt kritisk over for Putin og Kreml i sin journalistik i en lang årrække.

Putin-kritikere mener den dag i dag fortsat, at det var styret, der stod bag drabet, selvom det aldrig er blevet bevist.