Rørende video med Obama og kendt TV-vært går verden rundt

Foto: SAUL LOEB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De grinte, og der blev grædt, da præsident Barack Obama natten til onsdag dansk tid uddelte en Presidential Medal of Freedom-medalje til den populære tv-personlighed og talkshow-vært Ellen DeGeneres.

Medaljen bliver hvert år givet til personer, der enten har stor social eller kulturel betydning, eller som har gjort en ekstraordinær indsats for sikkerheden og freden.

Mødet mellem de to har stjålet rampelyset på sociale medier, hvor videoer fra overrækkelsen bliver delt, 'liket' og brugt som anledning til at diskutere alt fra Obamas stærke retoriske evner (som Trump ikke er i nærheden af, skriver mange) til homoseksuelles rettigheder, som Ellen DeGeneres har kæmpet for i en årrække.

Alene på Channel 4's Facebook-profil er en video blevet delt over 550.000 gange og set af over 28 mio. personer.

I sin tale fremhævede den afgående præsident det store mod, Ellen DeGeneres viste, da hun sprang ud som homoseksuel »på den mest offentlige måde for tyve år siden«.

I videoer derfra er det tydeligt, at at TV-værten bliver meget rørt af Obamas ord og har svært ved at holde tårerne tilbage.

»Adskillige gange har Ellen DeGeneres vist os, at et enkelt individ kan gøre verden til et mere sjovt, åbent og kærligt sted,« fortsatte Obama, der citerede en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Modsat den uskyldige overrækkelse bliver der gået til stålet i kommentarsporene på Facebook hos flere af de store amerikanske medier, hvor vurderinger af (eller rettere; domme over) Obama og den kommende præsident Donald Trump er et hedt emne.

Der bliver dog også fundet plads til lovprisninger af Ellen DeGeneres indsats - for eksempel fra brugeren Abigael Garduno, der har modtaget over 7.500 'likes' hos CNN International for denne kommentar:

»Jeg husker de dage, hvor hun havde det svært med sin karriere og sit liv, fordi hun forsøgte at blive accepteret. Da livet virkelig gik imod hende, valgte hun stadig at sprede kærlighed og positivitet. Og se på hende nu. Se hvad hun har udrettet, og hvad hun har opnået. Virkelig en inspiration. Du fortjener det. Tillykke Ellen.«